Fybromyalgie zichtbaar in hersenscan

Array

 

Onderzoekers van het universitair medisch centrum in Marseille denken dat fibromyalgie gepaard gaat met een probleem met het verwerken van pijn in het hele brein. Patienten laten in een hersenscan een verandering in de doorstroom van bloed zien, die bij proefpersonen zonder klachten niet te zien is. Deze nieuwe studie heeft uitgewezen dat er een verband is tussen afwijkingen in de bloedstroom in het brein en fibromyalgie. Deze studie kan bijdragen aan de erkenning van deze ziekte. Gebieden die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van pijn zijn bij fibromyalgiepatienten beter doorbloed. Hoe meer last de patient heeft van de klachten, hoe groter de afwijking in bloeddoorstroom. De resultaten hangen niet samen met depressie of angst.

 

Eerder al vonden onderzoekers aan de Georgetown Universiteit in Washington en de Universiteit van Michigan (Ann Arbor) een manier gevonden om wetenschappelijk aan te tonen hoe de hersenen reageren op pijnlijke prikkels bij mensen met fibromyalgie op het moment waarop ze de pijn ervaren. Daarbij werd duidelijk dat de reactie van de hersenen op pijn bij mensen met fibromyalgie verschilt van die bij gezonde personen. Ze onderzochten de doorbloeding van de hersenen van zestien mensen met fibromyalgie en even zoveel gezonde mensen.

Dit gebeurde door middel van een ultrasnelle functionele MRI-scan. Tijdens het maken van de scan werden de deelnemers blootgesteld aan pijnprikkels door met een soort duimschroef druk op de duimnagel uit te oefenen. De controlegroep bleek pas pijn te voelen wanneer er meer dan twee keer zo veel druk op de nagel werd uitgeoefend als bij de fibromyalgiegroep.

Bij de fibromyalgiegroep bleek bovendien dat bij weinig druk de hersenactiviteiten op twaalf verschillende plaatsen werden geactiveerd, terwijl bij de controle groep slechts op 2 plaatsen het geval is.
Fibromyalgie
Fibromyalgie is een chronische ziekte die gepaard gaat met pijn in de spieren en vermoeidheid. Het komt voor bij 2 tot 4 procent van de bevolking, vooral bij vrouwen. De ziekte is ‘onzichtbaar’, bij onderzoek vonden artsen tot nu toe geen afwijkingen.

 

SPECT
Voor het onderzoek werden 20 vrouwen met fibromyalgie onderzocht en 10 vrouwen zonder klachten. Ze vulden vragenlijsten in over pijn, ongemak, angst en depressie. De artsen deden scans met een SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography), deze scan kan activiteiten van de hersenen vastleggen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Fybromyalgie zichtbaar in hersenscan"

  1. Ik heb zo mijn twijfels over de uitkomst van dit onderzoek.
    Kan het niet zijn dat bij de fibromyalgiepatienten de hersenen geactiveerd worden omdat ze bij voorbaat al bang zijn om te pijn te gaan voelen? Of zich a.h.w. schrap zetten en dus daadwerkelijk meer pijn hebben?
    Hiermee suggereer ik niet dat fibromyalgiepatienten aanstellers zijn, maar pijngedrag/psychosomatiek kan misschien het pijncentrum ook beinvloeden??
    Bovendien vind ik een onderzoek met 30 proefpersonen niet echt indrukwekkend.
    Vriendelijke groet.

  2. Fibromyalgie Vlaanderen Nederland

    De oorzaak van fibromyalgie is al lang gevonden!
    Fibromyalgie is een groot carpaal tunnel syndroom. Doordat er verklevingen op de zenuwbaan drukken krijgt het zenuwstelsel de verkeerde boodschappen. Dr. Bauer, hand en voetchirurg heeft dit ontdekt en  opereert maandelijks 80 mensen die vervolgens van hun klachten bevrijd raken. Het is een  leugen die zijn weerga niet kent; beweren dat fibromyalgie ongeneesbaar is of dat de oorzaak nog niet gevonden is. De patiënt is een melkkoe van de medische sector, daarom mag deze nooit genezen. 
    Binnenkort een nederlandstalige website voor en door geopereerden.
    Laat je niet bedotten, kijk zelf. http://www.fms-bauer.com . Met de wetenschappelijke artikelen en tienjaren statistieken.  

  3. Norbert de strandkruier

    Voor Eline: het is in Nederland altijd een beetje “bon ton” geweest om over psychosomatiek te gaan praten bij alle soorten ziekten waarvan men de oorzaak niet kende. De bekendste uitschuiver op dat gebied waren de maagzweren. 50 jaar geleden zei elke arts nog dat deze veroorzaakt werden door stress; nu blijkt de veroorzaker de helicobacter pyloribacterie te zijn. Voor Fibromyalgie Vlaanderen en Nederland: al jaren geleden las ik reacties van mensen die een operatie bij dr Bauer ondergaan hadden. Het effect daarvan bleek van korte duur te zijn. Al na een paar weken hadden de mensen weer volop fibromyalgie.Vanwege mezelf: al in de jaren ’90 opperde dr Bennett, die als één van de eersten onderzoek deed naar de oorzaak van fibromyalgie, de mening dat fibro iets te maken had met een slechte doorbloeding van de hersenen.

Comments are closed.

Recente artikelen