Google Flu Trends

Array

Sinds enige dagen vind ik een aparte link bij onze inkomende links. Het is een nieuwe site van Google. Het Amerikaanse bedrijf heeft Google Flu Trends geïntroduceerd, een website waarop per Amerikaanse staat is af te lezen in hoeverre daar het griepvirus de kop op steekt (minimaal, laag, gemiddeld, hoog en zeer sterk). Google baseert zijn voorspellingen op het aantal zoekopdrachten naar ‘flu’ dat in zijn zoekmachine wordt ingevoerd.

Het internetbedrijf zegt aan de hand van deze gegevens een griepuitbraak twee weken eerder te kunnen voorspellen dan de onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten, een overheidsbureau dat belast is met de bestrijding van epidemieen.

Google zegt bij een vergelijking over de afgelopen vijf jaar van de meldingen van griep bij de CDC en ‘grieperige’ zoekopdrachten een verband te hebben gevonden over hoeveel mensen naar informatie over griep zoeken en hoeveel er de ziekte werkelijk onder de leden hebben.

De CDC doet er een week tot twee weken langer over om zijn gegevens in een prognose te gieten dan Google, aldus het internetbedrijf. De overheidscentra baseren zich op de influenzameldingen bij 1.500 artsen, die elk jaar 16 miljoen patienten zien. Google trekt wereldwijd rond de 141 miljoen (unieke) bezoekers per maand, rond de 4,5 miljoen per dag.


Vrijdag vroegen twee privacybeschermers in de Verenigde Staten zich in een brief aan het bedrijf af in hoeverre de gegevens die Google voor Flu Trends verzamelt, geanonimiseerd zijn en blijven. Misschien ligt griep niet zo gevoelig, maar de organisaties vragen zich wat er gebeurt als een officier van justitie via een dwangbevel Google dwingt om de identiteit van alle bezoekers die informatie zoeken over het telen van wiet. Of wat als er een dodelijke ziekte rondwaart, stelt de BBC-columnist Bill Thompson, en de overheid graag zou achterhalen wie Google raadpleegt om na te gaan of er een behandeling tegen is.

Google zegt dat bezoekers alleen aan hun IP-nummer (de cijferreeks die computers onderscheidt op internet) of hun cookie (een bestandje met browserinstellingen) te achterhalen zijn. Pas als ze ook diensten afnemen van Google, als Gmail, is er meer over ze bekend. Google zegt ook een deel van zijn logbestanden na negen maanden te anonimiseren.

Het Electronic Privacy Information Center (EPIC), een onafhankelijke organisatie die ijvert voor de burgerrechten op internet, stelt ‘dat er geen enkele wettelijke of technologie garantie is dat voorkomt dat het surfgedrag van een individu wordt afgeschermd’.

Overigens: de plek waar een Amerikaan nu het minste risico loopt op een paar dagen gedwongen bedrust is Florida. In zes oostelijke staten, waaronder Vermont, doet zich een gemiddeld aantal griepgevallen voor.

Lokale metingen
Het idee achter griepmetingen is niet nieuw. In Nederland wordt sinds 2003 via internet in kaart gebracht hoe de griep zich manifesteert. Daarvoor kan iedereen zich alles vrijwilliger aanmelden bij de Grote Griepmeting voor Nederland en Belgie.

De website vraagt deelnemers een keer per week te melden of ze symptomen als koorts hebben, spierpijn, een zere strot of een snotterige neus of juist helemaal niets mankeren. Uit die gegevens wordt een kaart samengesteld, waarbij het aantal griepgevallen per postcode is te zien.

Aan de Grote Griepmeting doen rond de 2.500 vrijwilligers uit Nederland en Belgie mee. Daarvan werden er bijna 600 aangemerkt als ‘verkouden’ en 9 met ‘vermoedelijk griep’.

In Nederland krijgen elk jaar rond de 80 duizend mensen griep. Tijdens een epidemie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen