OLVG beschikt permanent over niersteenvergruizer

1
281

Vanaf deze week beschikt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) permanent over een niersteenvergruizer. Hierdoor is het ziekenhuis in staat om alle patienten altijd binnen een week te behandelen aan hun nierstenen in het Steencentrum Urologie in het OLVG.

Tot nu toe beschikte het OLVG één week per zeven weken over een mobiele niersteenvergruizer. Alle Amsterdamse ziekenhuizen deelden – vanwege de hoge kosten – met elkaar een niersteenvergruizer. Volgens George van Andel, uroloog in het OLVG, was dat een slechte service voor de patient: “We moesten onze patienten regelmatig voor een behandeling doorverwijzen naar het ziekenhuis waar de vergruizer op dat moment stond. Niet ideaal daarom hebben we er nu zelf een aangeschaft.”

Door samenwerking met het St. Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) is het OLVG in staat om alle voorkomende steenbehandelingen op korte termijn aan te bieden. Ernst van Haarst werkt als uroloog in het SLAZ: “Per jaar ondergaan 450 mensen in de regio Amsterdam een niersteenbehandeling. Ruim 250 patienten laten deze behandeling bij het OLVG en SLAZ doen. Voortaan kunnen alle patienten snel terecht in het OLVG bij de niersteenvergruizer van het Steencentrum OLVG-SLAZ.


Voor een behandeling met de niersteenvergruizer, waarbij nierstenen en urineleiderstenen worden vergruisd, blijft een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. De behandeling duurt ongeveer een half uur.

1 REACTIE

 1. L.S.,
  Proficiat met jullie nieuwe vergruizer.
  Kunnen jullie ook een 67 jarige, meervoudig gehandicapte, die ook al in foetushouding vergroeid is helpen?
  Ik neem aan dat blaasstenen ook met dit apparaat kunnen worden behandeld. Is dit juist?

  Met vriendelijke groeten,

  Mick Couwenberg, broer van een dergelijke gehandicapte.

Comments are closed.