Zingen is gezond!

1
440

Zingen is leuk, sociaal en ook gezond. Maar liefst 600.000 mensen zingen bij een koor. Misschien bent u wel een van hen. Dan weet u dat zingen aanstekelijk en gezellig is.
Maar wist u dit ook? Zingen verhoogt de weerstand en is goed tegen stress. Uit een wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Frankfurt blijkt dat zingen goed is voor het menselijk immuunsysteem. Dit is getest door het bloed te onderzoeken van mensen die in een koor zongen. Het blijkt dat de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken, en de hoeveelheid cortison, een hormoon tegen stress, aanzienlijk toenemen bij het zingen.
Door te zingen wordt de adem gestimuleerd en dus ook de bloedsomloop. Maar ook het plezier dat wordt beleeft aan zingen werkt stressverlagend. Dingen doen die je leuk vindt, zullen altijd helpen om gezond te blijven. Bij Univé is zorg verzekeren meer dan hulp bij ziekte alleen. We zien graag dat mensen lekker in hun vel zitten. We bieden daarom diensten als MijnGemak en sponsoren sportieve activiteiten. Ontspanning en vermaak zijn belangrijke ingredienten voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Daarom steunt Univé dit jaar het Grootkoor Alkmaar.

Het Grootkoor Alkmaar geeft op zondagmiddag 21 december 2008 een kerstconcert in de Grote Kerk in Alkmaar. Het koor is een groep van negentig stemmen, jong en oud, afkomstig uit de regio Alkmaar. De vocalisten creeren een bijzonder arrangement met een geheel eigen klank. Kortom, een koor dat midden in de samenleving staat. Voor dit concert hebben wij nog een aantal kaarten voor u. Als u hierbij aanwezig wilt zijn stuur dan een berichtje naar column@unive.nl met als onderwerp ‘grootkoor’. Let wel: op is op!

En als u deze kerst zelf iets te enthousiast zingt en uw stem te veel hebt belast, ga dan door de neus ademen en drink voldoende water. Als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar. Forceer uw stem niet wanneer u verkouden bent. Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen, niet roken, dit is slecht voor de stembanden!

Lidy Hartemink
Directeur Gezondheidszorg Unive