We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Wie per se op een weegschaal wil staan, kan dat maar beter in de badkamer doen. De harde vloer van tegels of graniet aldaar maakt dat het apparaat een lager gewicht aangeeft dan op een zachte tapijtvloer. Het gewichtsverschil dat de weegschaal aangeeft, kan per vloer zo’n twaalf procent verschillen.
Het was even sleutelen en slopen, maar Jon Pendergast is er uit. De natuurkundestudent van de Britse Universiteit van Cambridge kreeg van zijn docent David MacKay een ongebruikelijk verzoek. MacKay had van een lijnende collega gehoord dat haar weegschaal op een tapijt een hoger gewicht aangaf dan wanneer dezelfde weegschaal op een harde tegelvloer stond. ‘Is dat niet leuk om eens uit te zoeken hoe dat komt?’, vroeg MacKay aan Pendergast. Die schafte een aantal personenweegschalen aan, en zag dat het klopte: op een tapijt woog hij tot twaalf procent meer dan op een harde badkamervloer.
Het mechaniek van de weegschalen bleek na demontage van de apparaten in hoge mate gelijk te zijn. Het principe berust op vier hefbomen, die in de vier hoekpunten worden gedragen door even zoveel metalen steunpunten. Samen brengen die het gewicht van een persoon over op een metalen plaat, die via een veer verbonden is aan de draaischijf waarop het gewicht is af te lezen.
Op een harde ondergrond, schrijft Pendergast in zijn scriptie, buigt de bodem van de weegschaal enigszins door als er een gewicht op komt te staan. Dat komt omdat de ruimte tussen de vier pootjes van het apparaat leeg is. Dat heeft als gevolg dat ook de vier steunpunten naar binnen buigen, en de afstand tot de plaats waarop de hefbomen het gewicht op de metalen plaat overbrengt, korter wordt. Anders gezegd: de hefbomen leggen een kortere weg af, wat tot een lager gewicht op de schaalverdeling leidt.
Staat de weegschaal daarentegen op een zacht tapijt, waarin de pootjes wegzakken, dan buigt de bodem van het apparaat niet door. De afstand die de hefbomen tussen de steunpunten en de metalen plaat afleggen, is bij hetzelfde gewicht dus groter ten opzichte van de meting op een harde ondergrond, zodat de schaalverdeling een hoger gewicht aangeeft. Op zeer hoogpolig tapijt kan het verschil twaalf procent zijn – iemand die 70 kilogram weegt op een harde ondergrond, weegt dan 78,4 kilogram.
“Weegschalen kunnen maar beter op een harde grond worden gebruikt,†concludeert Pendergast dan ook. Niet zo zeer om degene op het apparaat een plezier te doen, maar omdat een harde vloer het gewicht aangeeft dat dichter bij de werkelijkheid ligt: fabrikanten ijken de weegschalen ook op een harde ondergrond. Digitale weegschalen zijn volgens de student door een andere mechaniek veel minder afhankelijk van de vloerbedekking. Het verschil in gewicht is bij deze apparaten minder dan een half procent – 70 kilogram op een harde grond wordt 70,3 kilogram op tapijt.
Pendergast verwacht overigens dat de digitale weegschalen binnenkort de andere types van de markt zullen verdrijven: van de fabrikanten heeft hij begrepen dat de productielijnen voor de conventionele apparaten maar een beetje veranderd hoeven te worden. En omdat de kosten van het materiaal van de digitale exemplaren steeds verder zakken, zal de ondergrond in de toekomst geen excuus meer kunnen zijn voor een te hoog gewicht.
Bron: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/7485726/
Â
Volgens dit stukje is het net andersom. Maar afwijkingen hebben dus te maken met de bodemplaat. iemand een suggestie?
Vreemd, volgens de vraag weeg je op de zachte ondergrond juist minder! Proberen dus. De vraag van de NWQ blijkt juist, op een zachte ondergrond weeg je gelijk een paar kilo minder. In bovenstaand stukje is dus alleen de conclusie juist, n.l. dat je het beste op een harde ondergrond kunt wegen, omdat dat de werkelijkheid weergeeft, waarvoor we onze ogen niet dienen te sluiten. De rest van het stukje, dat overigens geen antwoord geeft op de vraag, kan naar het rijk der fabelen. Ik houd het op te korte pootjes (A).
Het verhaal hierboven gaat zo te zien over een mechanische weegschaal (geen elektronische). Ik neem aan dat die weegschaal geijkt is op een harde ondergrond. Voor wat betreft de elektronische weegschaal gok ik ook op A. De plaat waar je opstaat raakt de grond doordat de pootjes niet lang genoeg zijn.
Antwoord A is juist. Op een zachte ondergrond tapijt, raken niet alleen
de pootjes de vloer maar ook de behuizing rondom de pootjes of andere delen van de bodemplaat. Nu wordt het gewicht van de gebruiker, i.e. de kracht waarmee de hele weegschaal op de vloer duwt verdeeld over de pootjes en de behuizing eromheen waardoor er dus een lager gewicht aangegeven wordt. Weegschalen met een platte bodem zouden dan ook beter moeten werken, al zien ze er minder modieus uit. Er is ook nog het effect van scheefstand op een zachte ondergrond dat het schijnbare gewicht ook verlaagd, maar dit effect is verwaarloosbaar t.o.v. van het hiervoor geconstateerde. Antwoord B is een bekende instinker: al zet je de pootjes van de weegschaal op vier stukjes schuimrubber, de kracht op de druksensor in de pootjes als gevolg van samengeperste stukjes rubber is even groot als op een harde vloer. Antwoord C klopt wel voor de traditionele, mechanische weegschaal (en voor sommige oudere, op hetzelfde principe gebaseerde elektronische weegschalen), maar niet voor een elektronische weegschaal. Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge ontdekten in 2002 dat deze ouderwetse weegschalen door dit effect zorgen dat je op tapijt juist altijd zwaarder lijkt te wegen dan op de badkamervloer.