Vraag 7: Je speelt een bekende melodie op een instrument en neemt dat op. Vervolgens knip je 1/25ste van de aanzet van de tonen weg. Iemand die de opname beluistert:

Array

Vraag 7: Je speelt een bekende melodie op een instrument en neemt dat op. Vervolgens knip je 1/25ste van de aanzet van de tonen weg. Iemand die de opname beluistert:

Poll: Vraag 7

Tussenstand:

3 thoughts on "Vraag 7: Je speelt een bekende melodie op een instrument en neemt dat op. Vervolgens knip je 1/25ste van de aanzet van de tonen weg. Iemand die de opname beluistert:"

  1. Redactie Medicalfacts

    om een toonhoogte of een klank te herkennen heb je geen melodie nodig. Door te knippen word klank of toonhoogte alleen korter. B.

  2. Toonhoogte en melodie kun je vrij gemakkelijk herkennen, denk maar aan het geluid uit een gsm’etje. Voor het herkennen van het instrument is de gehele toon nodig, dwz inclusief alle harmonischen. Naar mijn mening is het juist datgene dat wegvalt als 1/25 van elke toon wordt weggeknipt.Antwoord: C

  3. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Het juiste antwoord is C: je herkent niet meer welk instrument er wordt bespeeld. Wanneer je naar de klanken van een instrument luistert, haal je alle informatie over het instrument uit de eerste 1/25e seconde. Dit noemt men de ’transiënt’ ofwel de aanzet. In deze aanzet zit veel verandering in informatie. Na de aanzet, als een toon ‘doorklinkt’, verandert de tooninformatie nog wel, maar blijft deze stabieler dan in de aanzet.
    Wanneer je de eerste 1/25e seconde van een toon afknipt, behoud je wel de informatie over de frequentie van de toon, en dus de toonhoogte. Het is dus geen probleem om de toonhoogte en melodie te herkennen bij het weghalen van de transiënt(en).

Comments are closed.

Recente artikelen