Eerste magazine ‘ild care today’ gepresenteerd

Array

Vandaag verschijnt het eerste nummer van het magazine ‘ild care today’. Het nieuwe blad is semi-wetenschappelijk van opzet en wil meer aandacht vragen voor diffuse longaandoeningen. Naast COPD en Astma krijgt een groeiende groep patienten met deze aandoeningen – die onder meer ontstaan door inhalatie van schadelijke stoffen – te maken. Vandaar dat ‘ild care today’, onder redactie van longarts prof.dr. Marjolein Drent van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en prof.dr. Jules van den Bosch van het St. Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein, meer informatie gaat verstrekken over diffuse of wel interstitiele longaandoeningen (ild) in de ruimste zin van het woord.

 

Interstitiele longaandoeningen (ild) worden ook wel diffuse longaandoeningen genoemd. Voor velen klinkt deze naam onbekend, het wordt pas begrijpelijk waar het om gaat als men er zelf of in de omgeving mee wordt geconfronteerd. Onder dit type aandoeningen vallen onder meer sarcoïdose, longfibrose (ofwel bindweefselvorming in de long) en aandoeningen als duivenmelkerlong, champignonkwekerslong, kaasmakerlong, boerenlong, en door geneesmiddelen veroorzaakte problemen.

 

“Veel mensen krijgen te maken met deze chronische longaandoeningen, naar schatting 20.000 mensen lijden in Nederland aan één of andere vorm van een diffuse longaandoening”, licht prof. Drent toe. “We willen niet alleen longartsen, huisartsen en bedrijfsartsen informeren over de laatste stand van zaken, maar ook de patienten, die vaak uitstekend op de hoogte zijn. Bovendien willen ‘ild care today’ een platform zijn en een forum bieden om zo een wisselwerking te doen ontstaan tussen de betrokken partijen.”

Naast het blad wil de redactie ook andere paden bewandelen om ild meer onder de aandacht te brengen, onder meer door het organiseren van congressen over dit onderwerp (in januari 2009 in Utrecht en in maart in Maastricht).

 

In het eerste eerste nummer van ‘ild care today’ komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

– Stoppen met roken of nog beter, niet beginnen met roken is voor al deze aandoeningen van groot belang. Het boek van Wanda de Kanter en Pauline Dekker probeert het gevaar van roken eens op een heel andere manier te benadrukken.

– Inhalatie van fijnstof en de gezondheidsrisico’s zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Allerlei instanties en verenigingen maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen en de politiek begint zich voorzichtig bewust te worden van het belang hier aandacht aan te schenken.

– Prof. dr. Jules van den Bosch geeft een overzicht van de stand van zaken rondom de longtransplantaties in Nederland. Fantastisch zijn de resultaten als het lukt, teleurstellend als het mislukt, vooral als kandidaten overlijden op de wachtlijst. Helaas is een transplantatie voor maar weinig mensen weggelegd aangezien het aantal donoren helaas nog altijd erg laag is.

 

Eén van de doelstellingen van ild care today zal zijn het bespreken van de diagnostische mogelijkheden en huidige standaards van therapie. Ook komen de gevolgen van therapie aan de orde komen. In dit nummer gaat dr. Caroline Heijckmann in op het gevaar van osteoporose bij sarcoïdose ten gevolge van de behandeling, maar ook ten gevolge van de aandoening zelf. Tevens bespreekt zij welke preventieve maatregelen worden geadviseerd.


Nadere informatie: www.ildcare.eu


Recente artikelen