Margarine van belang voor vitamine D-voorziening van peuters en kleuters

Array

Peuters en kleuters halen de aanbevelingen voor vitamine D beter als ze hun boterhammen besmeren met halvarine of margarine. Jonge kinderen hebben wanneer ze niet smeren naast een lagere inname van vitamine D ook een lagere inname van vitamine A en alfa-linoleenzuur (ALA) ten opzichte van kinderen die altijd hun boterhammen besmeren. Dit blijkt uit TNO-onderzoek in opdracht van het Voorlichtingsbureau MVO naar het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar.

Resultaten
Uit het TNO-onderzoek blijkt dat er verbetering mogelijk is in het smeergedrag van jonge kinderen: 14,8% van alle kinderen tot en met 6 jaar besmeert het brood niet, 66,6% besmeert het brood soms, en slechts 18,7% besmeert het brood altijd met margarine of halvarine. Vitamine D
Peuters hebben een tekort aan vitamine D. Slechts 60 procent van de peuters gebruikt een supplement voor vitamine D. Uit het TNO-onderzoek blijkt dat peuters die altijd hun boterham besmeren de aanbeveling voor vitamine D wel halen. Peuters die niet smeren, hebben een inname lager dan de aanbeveling. Ook bij kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar geldt dat gebruikers van margarine of halvarine de aanbeveling halen in tegenstelling tot niet-gebruikers.

Advies Gezondheidsraad vitamine D De huidige aanbeveling voor vitamine D voor peuters is met 5 mcg/dag wellicht aan de lage kant. De Gezondheidsraad stelt in zijn recente advies dat kinderen beneden de 4 jaar geholpen zouden zijn met 10 mcg extra vitamine D per dag. De resultaten uit de analyses van de Voedselconsumptiepeilingen laten zien dat het voor peuters al moeilijk is om de aanbeveling van 5 mcg/dag te halen (inclusief supplementgebruik). Alleen peuters die altijd smeren halen de huidige aanbevelingen. Mocht conform het advies de aanbeveling voor vitamine D voor peuters verhoogd worden, dan zal zowel de dosis vitamine D in supplementen als het gebruik van margarine of halvarine verbeterd moeten worden om de aanbeveling te kunnen halen. Voor kinderen vanaf 4 jaar adviseert de Gezondheidsraad om naast gezond te eten en dagelijks een kwartier naar buiten te gaan ook margarine, halvarine en bak- en braadproducten te gebruiken om de aanbeveling voor vitamine D te halen.

Vitamine A

De inname van vitamine A is onder de jonge kinderen veelal hoger dan de aanbeveling; slechts een klein percentage van de peuters en kleuters heeft een inname van vitamine A die lager is dan de aanbeveling. Wel is de kans op een inadequate inname van vitamine A lager indien kinderen smeren met margarine of halvarine.

Essentiele vetzuren

Margarine en halvarine zijn belangrijke bronnen van de essentiele vetzuren linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3). Uit het TNO-onderzoek blijkt dat kinderen die hun boterham altijd besmeren gemiddeld een hogere inname van ALA hebben ten opzichte van kinderen die soms of niet smeren. Ook voor linolzuur ligt de inname hoger bij kinderen die hun boterham wel besmeren.

Het TNO rapport is te downloaden op deze site(.PDF). Daarnaast vind je meer informatie op de site van Voorlichtingsbureau MVO.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Margarine van belang voor vitamine D-voorziening van peuters en kleuters"

  1. Vitamine D is helemaal geen vitamine maar een secosteroïde. Deze stof propageren en toevoegen aan de voedselketen is waanzin en een belangrijke oorzaak van de huidige epidemie van chronische ziekten. Kinderen worden door deze propaganda van jongsafaan bevattelijk gemaakt met als gevolg astma, allergieën en erger (autisme, ADHD etc.). Eén op de vijf kinderen heeft tegenwoordig een chronische ziekte!!! (Bron: CBS)
    Zie http://bacteriality.com/2007/09/15/vitamind/#1

Comments are closed.

Recente artikelen