Lichaamsillusies tonen meerdere lichaamsrepresentaties in het gezonde brein aan

Array

De ervaring dat we een lichaam hebben en ons daarvan een voorstelling kunnen maken lijkt wellicht niet direct essentieel voor ons dagelijks functioneren. Echter, verstoring in de mentale lichaamsrepresentatie kan leiden tot het opmerkelijke gevoel dat een deel van het eigen lichaam toebehoort aan iemand anders, of zelfs tot pijn in een ledemaat dat geamputeerd is (fantoompijn). In patientstudies zijn tenminste twee lichaamsrepresentaties geïdentificeerd.


Een voorbeeld van een lichaamsillusie is de rubberen-hand-illusie. Hierbij zorgt gelijktijdige aanraking van een zichtbare rubberen hand samen met de niet zichtbare eigen hand, voor de vreemde ervaring dat de rubberen hand deel van ons lichaam is. Alhoewel dit zorgt voor een illusoire weergave in het brein van de locatie van de eigen hand, blijft men toch instaat deze hand accuraat te bewegen.

In haar proefschrift toont Marjolein Kammers met behulp van lichaamsillusies deze tweedeling voor het eerst aan in gezonde proefpersonen. Deze tweedeling en de totstandkoming van lichaamsrepresentaties in het gezonde brein zijn niet alleen belangrijk voor ons inzicht in hoe we ons lichaam ervaren en ons gevoel van lichaamseigendom of “ik”, maar ook voor revalidatie van patienten.

12-12-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marjolein Kammers, Sociale Wetenschappen Proefschrift: Bodies in the Brain. More than the weighted sum of their parts. Promotor 1: Prof.dr. F.A.J. Verstraten Copromotor 1: Dr. H.C. Dijkerman Copromotor 2: Dr. D.J.L.G. Schutter

Recente artikelen