Waarschuwing voor gebruik alcohol bij oxycodon

Array

De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Products – human (CMD h), waarin het CBG is vertegenwoordigd, heeft gewijzigde teksten voor de bijsluiter en verpakking van oxycodon bevattende geneesmiddelen vastgesteld. In deze teksten wordt gewaarschuwd voor het gebruik van alcohol tijdens de behandeling met oxycodon bevattende geneesmiddelen.


Oxycodon is een centraal werkende, sterke pijnstiller uit de groep van de opioïden. Oxycodon wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige pijn die alleen met opioïde pijnstillers voldoende bestreden kan worden. Oxycodon is in Nederland verkrijgbaar onder de merknamen OxyContin en OxyNorm, en sinds een aantal maanden ook als generiek (merkloos) product.

Waarom wordt gewaarschuwd voor gebruik van alcohol tijdens behandeling met oxycodon?

Bekende bijwerkingen van opioïden, en van oxycodon in het bijzonder, zijn een verminderde alertheid en een afgenomen reactievermogen, slaperigheid en verminderde ademhaling. Deze bijwerkingen worden versterkt door gelijktijdig gebruik van alcohol. Daarom wordt het gebruik van alcohol in combinatie met opioïden afgeraden. De tekst die nu is vastgesteld door de CMD(h) bevat dus geen nieuwe informatie, maar is een verduidelijking.


Oxycodon bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende farmaceutische vormen; tabletten, capsules, drank en injectievloeistof. Sommige tabletten en capsules zijn ontworpen om gedurende twaalf uur langzaam het werkzame bestanddeel oxycodon af te geven. Alcohol kan ervoor zorgen dat het werkzame bestanddeel oxycodon sneller wordt afgegeven en dit kan leiden tot meer bijwerkingen. Indien dit voor een bepaald product van toepassing is, zal er een extra waarschuwing in de bijsluiter worden opgenomen.

Van de in Nederland geregistreerde oxycodon bevattende geneesmiddelen is aangetoond dat alcohol de afgifte van oxycodon niet versnelt op een manier die voor de klinische toepassing van belang kan zijn. Maar omdat de bijwerkingen van oxycodon altijd worden versterkt door alcohol, moet voor de in Nederland geregistreerde producten worden aangegeven dat alcohol niet mag worden gebruikt tijdens de behandeling.


Bron: CBG-MEB

Recente artikelen