Versoepeling van arbeidstijd zet gezondheid en veiligheid op het spel

Array

Het Europees Parlement stemt morgen over nieuwe voorstellen voor de versoepeling van arbeidstijden. GroenLinks-europarlementarier Joost Lagendijk hoopt dat het Europarlement het oor niet laat hangen naar de lidstaten die de gezondheid en veiligheid van werknemers in Europa op het spel zetten.

De versoepeling schrijft een gemiddelde werkweek voor van 48 uur, berekend over 12 maanden. Langer werken gedurende bepaalde tijd wordt expliciet toegestaan. Lidstaten die dat willen kunnen van dit gemiddelde structureel afwijken door middel van een zogenoemde opt-out. Volgens Lagendijk is de kans groot dat lidstaten, waaronder Nederland, hun sociale wetgeving voor werknemers naar beneden bijstellen als ze zien dat andere Europese landen dat ook doen.

Ook is het voorstel van de lidstaten om de wachtdiensten waarin werknemers tot arbeid opgeroepen kunnen worden volgens GroenLinks onacceptabel. “De lidstaten willen wachttijden als vrije tijd beschouwen. In vele landen werken bijvoorbeeld artsen meer dan 48 uur als standaard werktijd, waarin wachttijden worden gecombineerd. Als de wachttijden worden meegeteld, dan kan dat gevaarlijk zijn. We moeten ten alle tijden vermijden dat oververmoeide werknemers ziek worden of ongelukken veroorzaken”, aldus Lagendijk.

Joost Lagendijk loopt vanmiddag om 13.00 uur mee in de demonstratie van de Europese vakbeweging tegen de versoepeling van de arbeidstijden in Straatsburg.

Recente artikelen