In 2009 onderzoek naar patiëntveiligheid in de eerstelijn

Array

In opdracht van VWS zal de afdeling IQ Healthcare van het UMC St Radboud in 2009 een grootschalig landelijk onderzoek naar patientveiligheid in de eerstelijnszorg uitvoeren. Het project omvat huisartspraktijken, huisartsposten, tandartspraktijken, verloskunde praktijken, en paramedische praktijken. Op basis van dossieronderzoek en incidentmeldingen wordt in beeld gebracht hoe vaak er sprake is van (risico op) schade aan de patient en om welk type schade het dan gaat. Eerder onderzoek naar de patientveiligheid in ziekenhuizen liet zien, dat daar ruim 1700 mensen per jaar onnodig overlijden als gevolg van medische zorg.

Veel verrichtingen in de eerstelijnszorg brengen weinig risico met zich mee voor de patient. Toch zijn er ook verrichtingen waarbij een verhoogd risico op schade bestaat. Bijvoorbeeld de triage op de huisartspost en de voorgeschreven medicatie in de huisartspraktijk. Door het grote volume van eerstelijnszorg gaat het op landelijk niveau om een groot aantal incidenten. Het zal niet altijd eenvoudig zijn om te bepalen of schade vermijdbaar was geweest, bijvoorbeeld omdat in de eerstelijnszorg vaak wordt gewerkt met waarschijnlijkheidsdiagnosen.


Het project wordt uitgevoerd door een groot team van onderzoekers onder leiding van dr. Michel Wensing. Het doel is om een landelijk representatief beeld te geven van de patientveiligheid in de eerstelijnszorg en zo het onderwerp onder de aandacht te brengen van professionals, patienten en beleidsmakers.


Bron: UMCN

Recente artikelen