Hof van Justitie geeft aan hoe parallelimport van medicijnen kan worden beperkt

Array

Farmaceuten mogen voortaan parallelimporten beperken. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft onlangs bepaald dat de Europese mededingingsregels onverkort van toepassing zijn op de farmaceutische industrie bij het beperken van parallelimport van geneesmiddelen in de EU. Maar het Europees Hof van Justitie komt de farmaceutische industrie ook tegemoet. Het hof heeft tevens aangegeven dat farmaceuten hun eigen commerciele belangen mogen verdedigen.

Onlangs publiceerde de Europese Commissie haar voorlopig sectoronderzoek naar het functioneren van de medicijnenmarkt. Farmaceuten van merkgeneesmiddelen zouden patenten maximaal uitbuiten om de toetreding van generieke geneesmiddelen te beperken.

Het verhaal eindigt echter niet bij patenten. Farmaceuten voeren ook een strijd om de parallelimport van eigen medicijnen tegen te gaan.

Op 16 september deed het Europees Hof van Justitie uitspraak in een reeds acht jaar durende procedure voor het Griekse gerecht. Centraal stond de vraag of GlaxoSmithKline de levering van medicijnen aan handelaren mocht beperken om de parallelexport tegen te gaan.

Alle betrokken partijen claimden na de langverwachte uitspraak de overwinning.

In de meeste lidstaten van de EU is de prijs voor medicijnen grotendeels gereguleerd. De overheid speelt een belangrijke rol bij de prijzen die farmaceuten hanteren. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen voor medicijnen (op recept) sterk kunnen verschillen.

In Griekenland zijn medicijnen relatief goedkoop. Voor groothandelaren is het dus lucratief om de medicijnen te exporteren naar duurdere lidstaten in Europa.

GlaxoSmithKline wil dit verhinderen, nu deze export schadelijk is voor haar eigen verkoop. Tevens zou dit de prikkel wegnemen voor GlaxoSmithKline om grote investeringen te doen in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Het is een permanent spanningsveld dat al jaren speelt tussen enerzijds de farmaceuten, en anderzijds de groothandelaren in de EU. Het Europees Hof van Justitie heeft nu bepaald dat een farmaceut misbruik maakt van zijn machtspositie wanneer deze weigert om normale bestellingen van groothandelaren uit te voeren om parallelexport door groothandelaren naar andere lidstaten tegen te gaan.

Echter, een farmaceut moet zijn eigen commerciele belangen kunnen verdedigen wanneer hij te maken heeft met bestellingen van ongewone omvang. De crux zit hem dus in het woord ‘normale’. Dit moet volgens het Europees Hof van Justitie bepaald worden op basis van bestellingen in het verleden en de omvang van de markt.

Farmaceuten kunnen in de toekomst dus de leveringen van medicijnen aan groothandelaren beperken tot wat gangbaar is. De farmaceut voorkomt deels dat de groothandelaar grote hoeveelheden medicijnen naar andere (duurdere) lidstaten gaat exporteren en daarmee profiteert van de prijsverschillen.


Bron: FarmaActueelOrigineel bericht

Recente artikelen