Robert Mol: Gebruik de mobiele telefoon als medisch dossier

1
315

De mobiele telefoon moet gebruikt gaan worden voor opslag van medische gegevens. Dat stelt huisarts Robert Mol, ook bestuurslid van de Vereniging voor E-health.

Mol komt met zijn idee naar aanleiding van de Cardiostick, die door het Maastricht UMC+ is ontwikkeld. Mol denkt dat dergelijke functionaliteit ook goed in de mobiele telefoon in te bouwen is: “Het apparaatje is er al, dus er is geen nieuwe apparatuur nodig. Het wordt stevig gekoesterd en daardoor weinig verloren. Ook heeft het genoeg ruimte voor nieuwe techniek.”

Volgens Mol zou de mobiel informatie moeten bevatten over ‘de grote problemen’ als diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, longziekten en maligniteiten, over operaties en over allergieen. De rest is volgens Mol snel uitgevraagd: “Dat is ons vak.” Op de huisartsenpost en bij calamiteiten kan dan eenvoudig via het scherm van de telefoon bekeken worden wat de geschiedenis van de patient is.


Op zich een goed idee. Zo ongeveer iedereen heeft inmiddels wel een GSM, dus waarom het toestel, dat minder vaak zonder diens eigenaar op stap gaat dan een gemiddelde portemonnee, dan niet gebruiken als medische dossier voor hulpdiensten in geval van een ongeluk of ander noodgeval.


Als je er zelf alvast mee aan de slag wil, op ICE PHR met de mobile add-on kun je deze gegevens handig en gegroepeerd invoeren om ze vervolgens naar je mobiele telefoon te sturen. Behalve je eigen gegevens zoals bloedgroep, medicijnen, allergieen en verzekering , kun je ook de gegevens van je wederhelft, ouders en/of kinderen (maximaal 10 personen) opslaan in je GSM en het is gekoppeld aan Microsoft Healthvault.

De opgeslagen gegevens worden in het adresboek van je GSM bewaard. Het is natuurlijk wel zaak dat er een standaard titel of naam bedacht wordt waaronder de gegevens opgeslagen zijn en dat die ‘standaard’ ook bij de hulpdiensten bekend is. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je in de kreukels ligt na een auto ongeluk en de ambulancebroeders eerst minutenlang de 500 contactpersonen in je adresboek moeten doorzoeken voordat ze er 10 seconden na je dood achter komen dat je bloedgroep A+ hebt/had.

Nu zal het zo’n vaart wel niet lopen, maar de bedenkers van een dienst als ICE First moeten zich wel realiseren dat er meer nodig is dan alleen het bedenken van een goed idee en het opzetten van een site…

Wat beveiliging betreft maakt Mol zich geen zorgen. “De beveiliging bij dit soort zaken, kijk naar het EPD, zal altijd een punt van remmende discussie blijven. Maar als we de telefoon voor medische info gaan gebruiken, ligt die verantwoordelijkheid bij de gebruiker zelf. En die is daar al aan gewend, want die bewaard op zijn mobiel tegenwoordig de contactgegevens van al zijn bekenden en houdt er zijn agenda op bij.” Daarnaast zijn er een hoop mensen die ook pincode in hun mobiel opslaan en kijken wel uit dat uit handen te geven. Daarnaast is een mobiel eenvoudig met een pincode te beveiligen.

1 REACTIE

 1. Beste Robert Mol.

  Goed gedacht, want het toont aan dat ook de huisartsen het makkelijk zouden vinden als mensen hun eigen dossier bij zich zouden hebben.
  Ook de verantwoordelijkheid over persoonsgegevens ligt bij de gebruiker zelf.
  U heeft gelijk, dit zijn inderdaad mijn zaken als chronisch zieke.
  Ik wil graag up-to-date mijn medicatie-gegevens bij me hebben en leesbaar.
  In Wisconsin USA zijn alle huisartsen over gegaan naar digitale opslag gegevens en de papieren brief van mijn huisarts is daarbij ‘stenen tijdperk’.
  Via een programma de nieuwste gegevens downloaden is makkelijk en een GSM heb ik inderdaad vaker bij me dan een portemonnee.
  Pincode en opzoeken van de gegevens bij een GSM is echter een probleem.
  Ik heb ook mijn medicijnen nog vaker bij me dan een GSM en lees een computerscherm makkelijker en vaker als mijn GSM-scherm. Ik kan snel direct via de USB-stick-techniek downloaden en daar heb ik geen programma voor nodig ( al is de software Medstick wel handig).
  Ik vind het onhandig om medicijnen, timer/alarm en opslag gegevens over diverse apparaten verspreid te hebben en pillen in een GSM, daar is geen ruimte voor. De kleine knopjes op een GSM en het kleine beeldscherm is voor veel gebruikers een probleem bij het lezen; zenuwachtig of van de kaart bij de huisarts en moet je eerst je leesbril pakken.
  Kent u de Pillkey? Die wordt over een jaar voorzien van een GSM-module en wie weet kan je ooit met deze medicatie-manager bellen en internetten.
  Die doet alles automatisch en als ik mijn medicijnen bij me heb dan heb ik automatisch mijn timer/alarm en mijn gegevens bij me.
  Zo te vinden als ik op straat lig en zo in de computer gestoken.
  Direct door huisarts, apotheek en EHBO up-to-date te maken.
  Niet de boze blikken van mensen als je de GSM uit je zak haalt en toch een stil alarm in theater, film of belangrijke meeting.
  Moet u eens bekijken en ik weet zeker dat dit product u zal boeien als bestuurslid van de Vereniging voor E-Health.

Comments are closed.