Cursus Palliatieve sedatie en verhouding tot euthanasie

Array

De discussie over palliatieve sedatie en de verhouding tot euthanasie blijft, ook na het verschijnen van de KNMG-richtlijn medisch-ethisch, maatschappelijk en politiek gevoelig. De KNMG organiseert daarom op donderdag 2 april 2009 de eendaagse cursus palliatieve sedatie en de verhouding tot euthanasie. De cursus vindt plaats in de Domus Medica te Utrecht en is bedoeld voor artsen, verpleegkundigen, (juridische) beleidsadviseurs en andere zorgprofessionals.

Allereerst wordt de deelnemers een kader geschetst over medische beslissingen rond het levenseinde, zoals het weigeren van een behandeling, afzien van medisch zinloos handelen, handelen dat het leven onbedoeld verkort, euthanasie en het vrijwillig stoppen met eten en drinken. Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op de KNMG-richtlijn palliatieve sedatie. Na de lunch wordt met behulp van stellingen en casuïstiek gediscussieerd: ‘Er wordt gestorven, niet gedood’. Tot slot wordt ingegaan op valkuilen en potentiele problemen in de praktijk.

PROGRAMMA
Docenten

* R.S. (Ruben) van Coevorden, huisarts, SCEN-arts, consulent palliatieve zorg, lid KNMG-commissie richtlijn palliatieve sedatie.
* drs. G.K. (Gerrit) Kimsma, huisarts, SCEN-arts en lid van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie Zuid-Holland en Zeeland.

Dagvoorzitter: drs. E.H.J. (Eric) van Wijlick, adviseur KNMG, projectleider SCEN, secretaris KNMG-commissie richtlijn palliatieve sedatie.

DATUM en TIJD
Deze ééndaagse cursus wordt georganiseerd op donderdag 2 april 2009 De cursus begint om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur.

LOCATIE
De cursus vindt plaats in Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht-Papendorp.

ACCREDITATIE
Accreditatie is toegekend door:

ABMS, Accreditatie Bureau Medisch Specialisten: 6 punten

CvAH, College van Accreditering Huisartsen: 6 punten

NVVA, beroepsvereniging verpleeghuisartsen en sociaal geriaters: 6 punten

KOSTEN
De kosten voor KNMG-leden bedragen € 250,–
De kosten voor niet-leden bedragen € 275, —

Dit is inclusief lunch en reader.

INSCHRIJVEN
Klik hier voor het inschrijfformulier.
Maximaal 20 deelnemers per cursus.

INFORMATIE
Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Eric van Wijlick, KNMG, tel. 030 28 23 790, e-mail: [email protected]

Voor vragen over uw aanmelding kunt u contact opnemen met het congresbureau van de KNMG, e-mail: [email protected]

 

Bron: KNMG

Recente artikelen