Externe toetsing nodig voor zorgpaden en zorgketens

Array

belgieIn Belgie bleek bij een evaluatie van zorgpaden, dat 41% van de daarin vermelde besluiten op wetenschappelijke evidenties zijn gebaseerd, 38 % was gebaseerd op lokale omstandigheden. Die besluiten waren evidentie neutraal. Ze waren verstandig binnen de betreffende instelling. Van de besluiten ging 21% tegen de evidentie in. Er waren beter werkende alternatieven voor behandeling en medicatie beschikbaar.

Deze kennis droeg de Leuvense hoogleraar zorgwetenschappen Walther Sermeus over tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden en Zorgstraten in ziekenhuizen, dat het Julius Centrum organiseerde op vrijdag 30 januari.

Aan dat congres namen 190 ervaren zorgverleners, managers, onderzoekers, ICT’ers en organisatie-adviseurs deel.  Sermeus pleitte ervoor om zorgpaden vóór gebruik eerst extern te laten toetsen, bijvoorbeeld met het Keurmerk instrument AGREE. Want, zo sprak Sermeus, erger dan een incidentele fout van een hulpverlener is de systematische fout in protocollen van zorgpaden.

De Power Point Presentatie van Sermeus en andere sprekers op genoemd congres treft u aan op www.integratedcare.nl,  doorklikken op presentaties van congressen.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen