Groot onderzoek naar relatie vruchtbaarheid en overgewicht

Array

zwanger-dikTwintig ziekenhuizen en klinieken in Nederland, waaronder alle academische centra, gaan vanaf juni van dit jaar onderzoeken of vrouwen met overgewicht die afvallen, makkelijker in verwachting raken en of zij minder complicaties krijgen tijdens de zwangerschap.

Volgens gynaecoloog Annemieke Hoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), leider van het onderzoek, staat al vast dat vrouwen met ernstig overgewicht vaker vruchtbaarheidsproblemen hebben. Ook krijgen zij vaker ernstige aandoeningen als zwangerschapssuiker en -vergiftiging.

De Nederlandse gynaecologen willen nu weten of de merendeels jonge vrouwen geholpen kunnen worden met een lifestyleprogramma, waarin vrouwen worden gestimuleerd om te bewegen en af te vallen. Hoek zoekt voor het onderzoek in totaal zeshonderd vrouwen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.

,,In veel klinieken krijgen vrouwen met een BMI van rond de 35 geen vruchtbaarheidsbehandeling, omdat ze te zwaar zijn. Niet omdat zij dan geen goede moeder kunnen zijn, maar omdat de risico’s voor moeder en kind te groot zijn”, zegt Hoek. ,,Maar in de hele wereld is nog nooit eerder onderzocht of afvallen afdoende helpt. Ik wil weten of afvallen bij deze vrouwen leidt tot betere kansen op zwangerschap en of die zwangerschap dan beter verloopt. Of dat afvallen dit niet meer beïnvloedt.”

De Groningse gynaecoloog erkent dat er steeds meer voorwaarden worden gesteld aan vrouwen die zich melden voor een vruchtbaarheidsbehandeling. ,,Voortschrijdend inzicht. We weten steeds meer over het ongunstige effect van onder meer roken, drinken en dik zijn op de voortplanting. Aan de andere kant zijn er ook nog nooit zo veel jonge mensen met extreem overgewicht geweest als de laatste tien, vijftien jaar.”

Het landelijke onderzoek is naar verwachting in 2013 afgerond. ,,Hopelijk weten we dan hoe we deze groeiende groep vrouwen effectief kunnen helpen. Daarmee is ook een enorme besparing op de kosten te realiseren. Maar het is vooral belangrijk dat we zoveel mogelijk gezonde moeders met gezonde baby’s krijgen”, aldus Hoek.

Bron: De Pers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen