Twee miljoen van Sponsor Bingo Loterij voor de strijd tegen hiv

Array

Bijdrage maakt onder meer telefoonlijn voor aidspreventie op Curacao mogelijk

aidsfondsDe deelnemers aan de Sponsor Bingo Loterij hebben in totaal twee miljoen euro bijeengebracht voor het Aids Fonds. Met dit geld kan het Aids Fonds tal van vernieuwende projecten bekostigen. Onder meer wordt een telefonische informatielijn over hiv en aids opgezet. Hierdoor kan iedere bewoner van Curacao 24 uur per dag gratis en anoniem informatie inwinnen over veilig vrijen, hiv en aids. Op Curacao vormen hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid. Van alle mensen met een hiv-infectie op de Nederlandse Antillen, woont 32,2 procent op Curaao.

Papia KuMi
De telefoonlijn die het Aids Fonds samen met Dokters van de Wereld gaat lanceren heet Papia KuMi oftewel Praat tegen me. Mensen op Curacao zeggen Papia KuMi als ze de telefoon opnemen. Vaak op een joviale manier. Maar ook als ouders of opvoeders met hun kinderen willen praten, als ze iets ernstigs willen zeggen, gebruiken ze het. Die mengeling tussen joviaal en ernstig, inhoudelijk en met een vriendschappelijke toon, dat is wat Papia KuMi zal uitstralen. In 2009 wil het Aids Fonds de lijn eilandbreed lanceren. De bedoeling is dat GGD Curaao de lijn vanaf 2010 overneemt.

Meer dan een telefoonlijn
Papia KuMi is meer dan alleen een telefoonlijn. Moeders uit sociaal-economische armere wijken zullen via workshops handvatten en vaardigheden aangeboden krijgen om seksuele voorlichting te geven aan hun kinderen. Daarnaast worden op scholen leraren getraind worden in het organiseren van seksuele voorlichting.

Hiv en aids toenemend probleem op Curacao
Naar schatting 1,2 procent van de bevolking op Curacao is genfecteerd met hiv. In de leeftijdsgroep van 15 tot 49 jaar is dat meer: geschat wordt dat twee van elke honderd mensen in deze leeftijdsgroep hiv heeft (GGD, 2005). Weinig mensen laten hun bloed testen op het virus. De mogelijkheden voor het testen op hiv zijn op Curacao zeer beperkt. Een rele inschatting is dat het werkelijke aantal mensen dat hiv heeft drie tot vijf keer hoger ligt.

Verschillende factoren dragen bij aan de hiv-epidemie op Curacao. Voor buurlanden zoals Hati, Venezuela en Colombia is Curacao een economisch gunstig land. Hiv komt in deze landen veel meer voor. Op het eiland zelf heerst een sterk taboe op het bespreekbaar maken van seksualiteit en veilige seks en rust er een stigma op mensen met hiv. Tegelijkertijd maakt de machocultuur het moeilijk voor meisjes en vrouwen om over veilig vrijen te onderhandelen. Een andere belangrijke factor is prostitutie; deze is deels gereguleerd maar grotendeels verborgen en illegaal. De maatregelen voor preventie in de strijd tegen aids, zoals bijvoorbeeld voorlichting, zijn beperkt, inconsistent en veelal niet doelgericht. Risicogroepen zoals jongeren die voortijdig hun school verlaten, mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers worden niet of nauwelijks bereikt.

Sponsor Bingo Loterij
De Sponsor Bingo Loterij steunt goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Als beneficint van de Loterij ontving het Aids Fonds dit jaar 1,7 miljoen euro. Daarnaast kende de Sponsor Bingo Loterij een extra bijdrage van 300.000 euro toe ten behoeve van de aidspreventie op Curacao. In totaal heeft de Sponsor Bingo Loterij deze week 46,9 miljoen euro uitgekeerd aan tientallen landelijke goede doelen, clubs en organisaties op het gebied van gezondheid en welzijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen