Professor dr. Willem Johan Kolff, Nederlandse uitvinder kunstnier, overleden

Array

willem_kolffProfessor dr. Willem Johan Kolff (1911), is in zijn woonplaats Newton Square (Verenigde Staten) overleden. Hij was de grondlegger van de kunstorganen, uitvinder van de kunstnier (1942) en het kunsthart (1956) prof. dr. Willem Johan Kolff (1911) is woensdagmiddag 11 februari in zijn woonplaats Newtown Square (bij Philadelphia) op 97-jarige leeftijd overleden. Professor Kolff was in 1942 in Kampen uitvinder van de kunstmatige nier, de voorloper van de hedendaagse dialyse. Na zijn emigratie naar Amerika in 1950 bracht hij diverse kunstmatige organen op de markt. Het werk van Kolff legde de basis voor de biomedische techniek, één van de belangrijkste ontwikkelingen in de 20e eeuwse medische wetenschap. Kolff kreeg voor zijn werk 13 eredoctoraten en 127 onderscheidingen over de hele wereld. Hij was sinds 1970 ereburger van de stad Kampen en in 2005 verkozen tot grootste Overijsselaar aller tijden. Kolff vond in 1942 in Kampen de kunstmatige nier uit, de voorloper van de hedendaagse dialyse. Dat meldde de in Kampen gevestigde Willem Kolff Stichting donderdag. De professor werkte in de oorlog in het Stadsziekenhuis in Kampen en ging daar op zoek naar een behandelmethode voor nierfalen.Kolffs kunstmatige nier van 1942 werd het eerste succesvolle kunstmatige orgaan ter wereld. In 1950 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en legde zich daar verder toe op de ontwikkeling van kunstorganen. Kolff kreeg voor zijn werk dertien eredoctoraten en 127 onderscheidingen uit de hele wereld.

Kolff moest improviseren om in oorlogstijd de allereerste hemodialyse voor elkaar te krijgen. Zijn kunstmatige nier bestond onder meer uit een waterpomp van een T-Ford, een aluminium trommel uit een neergeschoten Duitse bommenwerper en cellofaan van de plaatselijke worstendraaier. Op 11 september 1945 redde hij er het leven van de eerste patient mee.

In 1956 vond Kolff in de Verenigde Staten het kunsthart uit. Hij wist er als eerste ter wereld een hond negentig minuten mee in leven te houden. Hij werd vier keer genomineerd voor de Nobelprijs, maar die won hij niet. In 1990 riep het Amerikaanse tijdschrift ‘Life’ hem uit tot één van de honderd belangrijkste personen van de twintigste eeuw.

De voormalige werkkamer van professor Kolff in het voormalige stadsziekenhuisgebouw is op 12 november 2008 officieel geopend als museum. Die kamer is – zeker nu de man die er zijn baanbrekende werk verrichtte – een monument voor de medische vooruitgang.

Het was de uitdrukkelijke wens van professor Kolff dat zijn as na zijn crematie wordt uitgestrooid in Kampen, de plaats waar zijn imposante carrière begon. Naar verwachting zal de asverspreiding in combinatie met een officiele herdenkingsceremonie ergens in het voorjaar plaatsvinden.

Professor Kolff en zijn vrouw Janke Kolff-Huidekoper kregen vijf kinderen. Janke Kolff overleed in 2006.

Recente artikelen