IJsselland Ziekenhuis start met “Stoppen met roken polikliniek”

Array

pakjesigarettenEen van de lastigste voornemens is stoppen met roken. Omdat het vaak medisch ook wordt geadviseerd of noodzakelijk is, is het IJsselland Ziekenhuis recent gestart met een ‘stoppen met roken polikliniek.’ Iedereen die duidelijk gemotiveerd is, kan via de medisch specialist of huisarts worden doorverwezen. Op de polikliniek wordt de roker professioneel begeleid en gecontroleerd op eventuele longziekten. Het hele traject duurt een jaar. Na een jaar mag de roker zich officieel een ex-roker noemen!

De gang van zaken
Een roker komt naar de ‘stoppen met roken poli’, omdat het op eigen kracht niet lukt de sigaret neer te leggen. Bij het eerste contact met de poli ontvangt de roker een vragenformulier en worden afspraken gemaakt voor een röntgenfoto, een kleine longfunctietest (blaastest) en een gesprek met de longverpleegkundige. Wanneer de roker al patient van het ziekenhuis is, zijn de foto en de longfunctietest vaak niet meer nodig.

De longverpleegkundige maakt tijdens het eerste gesprek samen met de roker een individueel plan.  Hierbij worden ook eventuele hulpmiddelen gekozen zoals nicotine pleisters, laseren of Champix, een medicijn dat speciaal is ontwikkeld om te stoppen met roken. Daarnaast worden in het samen opgestelde plan de nodige poli- of belafspraken ingepland.

Tijdens dit eerste gesprek komt ook de longarts langs om de longfoto en longfunctietest te bespreken en naar de longen te luisteren. En ‘last but not least’: de stopdatum wordt afgesproken.

Voor iedere roker anders
Dan wordt het plan in gang gezet. De nicotineverslaving zelf verlaat na 48 uur het lichaam, maar dat is niet het enige obstakel.

De longverpleegkundige bekijkt bij elke roker wat de juiste en meest succesvolle methode voor diegene lijkt te zijn. Door belafspraken op de meest lastige momenten wordt de betrokkene positief gemotiveerd en worden valkuilen besproken. Mocht het ondanks alles toch niet lukken of ervaart betrokkene te veel psychische druk, dan bestaat ook de mogelijkheid om de psycholoog erbij te betrekken.

Gezien het aantal aanmeldingen van patienten die in het ziekenhuis al onder behandeling zijn, lijkt de behoefte groot. Op dit moment is de wachttijd 1 tot 2 weken. Vooral rond de jaarwisseling bestond veel vraag naar eerste afspraken. Voor een verwijzing naar de polikliniek kan men terecht bij de huisarts of eigen medisch specialist. Bij vragen: polikliniek longziekten, 010 – 258 5995.

Bron:IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen