Sociale geneeskunde groeit en bloeit

Array

proefschriftRond 2001 werkten ruim 1000 onderzoekers op het terrein van de volksgezondheid.  Hiervan werkten 450 op formatieplaatsen buiten de universiteit, bijvoorbeeld bij het RIVM. De resterende 280 formatieplaatsen waren gelijk verdeeld over instituten voor sociale geneeskunde en vakgroepen voor gezondheids- en milieuwetenschappen.

In de jaren 2000 Р2007 verschenen in Nederland 268 proefschriften op het terrein van de volksgezondheid. In diezelfde periode werkten 21 hoogleraren met een leeropdracht op dit terrein. Dit komt neer op ̩̩n tot twee proefschriften per jaar per hoogleraar.

Al deze gegevens presenteerde ondergetekende tijdens een after dinner speech met de titel 250 jaar volksgezondheid voor sociaal geneeskundigen die Utrechtse co-assistenten begeleiden. Zij kwamen op dinsdag 10 februari bijeen tijdens de vierde jaarlijkse Van Geuns conferentie. De Utrechts hoogleraar geneeskunde Matthias van Geuns leefde van 1735 – 1817. Hij was de eerste in Nederland die het belang van de hygiene onderkende. Hij streed tegen verpauperde wijken en ontwierp een ziekenfonds voor arbeiders.Er bestaat nog steeds een Genootschap dat naar hem is genoemd.

De data voor deze toespraak zijn ontleend aan twee publicaties. De eerste is een RGO advies uit het jaar 2003, te downloaden via www.rgo.nl. De tweede is een vlot geschreven  brochure van de Rotterdamse hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg dr. Johan Mackenbach over de geschiedenis van de Public Health. Die publicatie kwam uit op 12 januari 2009 en heeft als titel Nederlandse stemmen in een Europees Verhaal: geschiedenis van de Public Health in vier hoofdstukken.

Wilt u dat boekje ontvangen, neem dan contact op via [email protected] De Power Point Presentatie van ondergetekende250 jaar volksgezondheid kunt u opvragen via assistent onderwijs coördinator  Marijke van Straaten op [email protected]
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen