Vele tips uit hele land voor verbetering COPD ketenzorg

Array

copdDe deelnemers aan het Innovatieplatform COPD (zie bericht hieronder) hebben tijdens de eerste bijeenkomst in groepen ervaringen uitgewisseld aan de hand van drie thema’s: 1. Zelfmanagement bij COPD 2. Relatie met zorgverzekeraar  3. Ondersteunende ICT.

In de terugkoppeling bleken aanwezigen enthousiast over het initiatief van een van de deelnemers uit Tilburg waar voor COPD-patienten 24 uur per dag een longverpleegkundige telefonisch bereikbaar is in geval van nood. Ook het ICT-programma, dat gebruikt wordt in Noord-Oost Groningen sprak deelnemers aan.

Daarnaast is uitgebreid gesproken over het belang en de (on)mogelijk­heden van prestatie-indicatoren voor COPD-ketenzorg.  Hierbij kwamen ook de recent ontwikkelde indicatoren vanuit patientenperspectief aan de orde. Het belang van lotgenoten­contact en het faciliteren van de mogelijkheid voor COPD-patienten en hun naasten, om bij elkaar te komen, zou volgens deelnemers van het Innovatieplatform meer aandacht mogen krijgen.

Om dergelijke activiteiten op het snijvlak van zorg en welzijn gefinancierd te krijgen, gaf een van de deelnemers de tip om hiervoor met zorgverzekeraar én gemeente gezamenlijk in gesprek te gaan. Zo zijn er voor diabetes inmiddels pilots om nazorggroepen vanuit de WMO te financieren.

Mogelijk zouden partijen ook allianties kunnen vormen met de regionale Zorgbelang-organisaties, de belangenbehartiger van patienten­organisaties. Samen zouden zij om financiering vanuit de gemeente kunnen vragen voor bijvoorbeeld nazorg of lotgenotencontact.

Als lezers van deze nieuwsbrief hier al ervaring mee hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Stuur een mail naar [email protected]. De laatste mogelijkheid om bij het innovatieplatform aan te sluiten is om u voor vrijdag 27 februari aan te melden door te mailen naar de secretaris van het Innovatieplatform, Marjolein Rebel.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen