Welk dieet werkt het best?

Array

meten-is-wetenUit een grootschalig Amerikaans onderzoek waarbij is gekeken naar het effect van verschillende dieten blijkt dat het soort dieet niet uitmaakt voor de mate van afvallen. In dit onderzoek is voor het eerst bij een grote groep mensen voor een lange tijd gekeken naar de effecten van verschillende dieten.  In het onderzoek, recent gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine, zijn ruim 800 volwassenen met overgewicht op verschillende dieten gezet. Er is gekeken naar dieten met veel of weinig vet, veel of weinig eiwit en veel of weinig koolhydraten.

Na een half jaar bleken de deelnemers op de verschillende dieten allemaal gemiddeld 6 kilo te zijn afgevallen.

Het onderzoek heeft twee jaar geduurd. Bij een deel van de deelnemers was er sprake van terugval na zes maanden. Uiteindelijk heeft een klein deel van de deelnemers volgehouden en heeft ook na zes maanden gewicht verloren.

De onderzoekers concluderen dat het verliezen van gewicht puur te maken heeft met een vermindering van het aantal calorieen en niet door het specifiek verbannen van vetten, eiwitten of koolhydraten uit een voedingsdieet. Dit is vaak het geval bij een aantal dieten, zoals Atkins en South-Beach.

In een begeleidend commentaar in het tijdschrift geeft prof. dr. Martijn B. Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit, aan dat meer nodig is om gedragsverandering bij mensen met overgewicht mogelijk te maken, zoals veranderingen in de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn: gezonde schoolkantines, meer fiets- en wandelpaden.

Wanneer iemand overgewicht heeft, krijgt het lichaam vaak moeite om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Op den duur kan dat uitlopen op diabetes type 2. Afvallen verkleint de kans dat iemand diabetes krijgt.
Bron:Diabetesfonds

2 thoughts on "Welk dieet werkt het best?"

  1. Soort dieet maakt niet uit voor de mate van afvallen - Dieet Forum

    […] uit het dieet. Dit is vaak het geval bij een aantal diëten, zoals Atkins en South-Beach. Bron: Welk dieet werkt het best? | Medicalfacts.nl Ik ben benieuwd hoe jullie dit ervaren en wat jullie mening hierover is. Wat heeft bij jullie de […]

  2. Soort dieet maakt niet uit voor de mate van afvallen | Dieetforum artikelen

    […] Bron: Welk dieet werkt het best? | Medicalfacts.nl […]

Comments are closed.

Recente artikelen