In USA: internet wijzigt arts-patiënt-relatie ingrijpend

Array

internetDe gemiddelde Amerikaanse arts heeft geen weet van de manier waarop de consument zijn informatie verzamelt, zo bleek tijdens het negende Population Health and Disease Management Colloquium in Philadelphia, het jaarlijkse en toonaangevende congres van de Disease Management American Association (DMAA). Patienten zoeken veel informatie over hun aandoening op het internet. Er staan 72,6 miljoen filmpjes op YouTube. Er zijn 66 miljoen facebook-gebruikers en 112,8 miljoen bloggers.

Mensen hebben grote digitale netwerken, en vertrouwen eerder op info via vrienden, Hyves-achtige kringen, commentaren van gebruikers. Artsen hebben vaak geen idee hoeveel informatie mensen van het internet halen en wat hun referentiepunten zijn. Van de mensen die hun informatie van internet halen blijkt 75% de bron van de informatie niet te controleren.

Hierop moet de gezondheidszorg beter gaan inspelen door het bieden van laagdrempelige ondersteuning bij het verkrijgen van betrouwbare medische informatie. Op deze problemen moet Population Health and Disease Management (PHDM) het antwoord vormen, met als motto: better coordination, safer care, quality of care. En daarnaast grote aandacht voor Wellness en preventie.

Al deze informatie kwam naar voren tijdens het toonaangevende Population Health and Disease Management congres dat van 2 tot 4 maart plaatsvond in Philadelphia. Juliusonderzoekers dr. Rob de Leeuw en drs. Adri Peters waren erbij. Wilt u meer weten over dit congres? Stuur een mail naar dr. Rob de Leeuw op [email protected]
auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen