Een op vijf dienstverleners wordt maandelijks aangevallen

Array

geweldEen op de vijf hulp- en dienstverleners wordt maandelijks minimaal een keer geschopt, geslagen of bespuugd. Ruim 22 procent wordt meerdere malen per week geconfronteerd met verbaal geweld. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van een enquete, die Abvakabo FNV begin maart via www.ikmeldagressie.nl is gestart onder werknemers met een publieke functie. De enquete is onderdeel van de campagne ‘Ik meld agressie en geweld’.

In het kader van deze campagne opent de vakbond woensdag 18 maart eenmalig een telefonisch meldpunt. Via het telefoonnummer 079-3536140 kunnen werknemers van 9.00 tot 21.00 uur anoniem hun ervaringen delen en mogelijke oplossingen aandragen. Tevens gaan vertegenwoordigers van Abvakabo FNV komende week op de werkvloer in gesprek met medewerkers over agressie en geweld.

Tot en met vrijdag 20 maart kunnen werknemers via www.ikmeldagressie.nl nog deelnemen aan het onderzoek. De definitieve resultaten van de enquete vormen de basis van een nog op te stellen manifest, dat wordt aangeboden aan de politiek en werkgevers.

Campagne
Om samen met werkgevers tot een veilige werkplek te komen, is het van belang om incidenten te melden en onderzoek te doen naar oorzaken en structurele oplossingen. Abvakabo FNV roept tijdens de campagne ‘Ik meld agressie en geweld’ alle medewerkers met een publieke functie op om elke vorm van agressie en geweld te melden bij hun werkgevers. Deze campagne bestaat onder meer uit de website www.ikmeldagressie.nl, een enquete en een landelijke actiedag op maandag 6 april. Vervolgens voert Abvakabo FNV overleg met werkgevers over een veilige werkplek.

Meer informatie over de campagne, hoe werknemers kunnen bijdragen aan de landelijke actiedag en tips over wat je nu al kunt doen tegen agressie en geweld op de werkvloer, zijn terug te vinden op www.ikmeldagressie.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen