Nieuw informatieplatform over open source in de zorg

Array
ZorgOpen.org is een website met uitgebreide informatie over open source voor zorg- en ICT-professionals

zorgopenVanaf vandaag is informatieplatform www.zorgopen.org online. De site informeert zorg- en ICT-professionals over de mogelijkheden van open source voor de gezondheidszorg. Het doel is om de zorg enthousiast te maken over open source. Op ZorgOpen.org staat zoveel mogelijk relevante kennis over open source, open source software en open standaarden, toegespitst op de gezondheidszorg.

Keiharde business case

Overstappen op open source software kan een zorginstelling veel geld besparen. Een middelgroot ziekenhuis kan de kosten voor de ICT al gauw met een miljoen terugbrengen. Ondanks de keiharde en glasheldere business case ? open source is niet alleen goedkoper maar ook vaak beter -  wordt er nog zelden overgestapt in de zorgsector. Een gebrek aan correcte informatie en kennis aldus initiatiefnemer Gerrit Krediet: ?Bij gebrek aan collectieve marketing blijft open source achter bij commerciele leveranciers. Wij hebben daarom besloten om zelf de case voor de zorg in de hele breedte inzichtelijk te maken.?Klaar voor de zorg
Open source begint ongemerkt steeds meer ingeburgerd te raken. Gerrit Krediet: ?Steeds meer grote bedrijven gebruiken open source software voor hun ICT en zelfs voor hun eigen producten. Dat is niet voor niets. Wereldwijd werken er veel programmeurs aan de software, waardoor de innovatiesnelheid hoger ligt dan bij gesloten software. Bovendien worden eventuele tekortkomingen veel sneller verholpen.? De laatste jaren is open source software ontwikkeld tot betrouwbare, gebruiksvriendelijke programmatuur, die gebruik maakt van  open standaarden (ook medische standaarden als DICOM of HL7). ?Open source software is klaar voor de zorg.?

Besparen op licenties en onderhoud

Wie overstapt op open source software bespaart voor het grootste deel op twee fronten. De licentiekosten nemen met name sterk af. Daarnaast behoeft open source software minder onderhoud. Martijn Smit, directeur ZorgOpen: ?Uit ervaring blijkt dat open source software uiterst betrouwbaar en eenvoudig te beheren is. Er is daardoor minder tijd nodig voor onderhoud.?

Overstappen

Het lijkt een kwestie van tijd tot dat ook de zorg voor open source oplossingen kiest. Gerrit Krediet: ?Wat wij graag duidelijk willen maken is dat overstappen niet betekent dat je je oude hardware en werkwijzen overboord moet zetten. Met een op Linux gebaseerde Firewall, open source antispam en mail- en groupware kun je behoorlijke winst behalen, in geld en in kwaliteit. De eindgebruiker merkt er weinig van. Hooguit dat er minder problemen zijn. Als het bevalt kunnen instellingen verder evolueren tot volledige open source instellingen.?

ZorgOpen

Naast een uitgebreid informatieplatform, www.zorgopen.org, adviseert en begeleidt ZorgOpen bij het selecteren en implementeren van open source software bij zorginstellingen. Op de beurs Zorg en ICT, van 18 tot en met 20 maart in de jaarbeurs, kunt u ZorgOpen bezoeken op standnummer A050.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen