Het nieuwe Orbis krijgt gezonde exploitatie

Array

Geen plaats meer voor 550 medewerkers / Primair proces maximaal ontzien / kwaliteit zorg gewaarborgd
orbisOrbis Medisch en Zorgconcern presenteert een nieuwe koers. Bij ongewijzigd beleid stevent het concern af op structurele verliezen: voor 2009 een verlies van € 38 miljoen. Orbis reorganiseert om te kunnen overleven en bezuinigt in 2009 op jaarbasis een bedrag van € 32 miljoen.
Naast een ingreep in de materiele uitgaven is ook een reductie van het aantal arbeidsplaatsen noodzakelijk. In het kader van de reorganisatie worden 485 voltijds functies geschrapt. Voor 700 medewerkers wordt collectief ontslag gemeld. Vooral ondersteunende functies komen te vervallen. Ingrepen in het primaire proces (handen aan het bed) worden tot een minimum beperkt.

Binnen de door de reorganisatie ontstane vacatureruimte zullen naar verwachting 150 medewerkers een functie binnen Orbis vinden.
Voor circa 550 medewerkers is er geen plaats meer in het nieuwe Orbis. Ongeveer 100 tijdelijke medewerkers stromen uit. Voor de resterende 450 medewerkers is Orbis voornemens mogelijkheden te creeren voor vrijwillig vertrek. Samen met de Gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg richt Orbis een mobiliteitscentrum op. Gedwongen ontslagen worden tot een minimum beperkt.
Met het oog op de financiering van een Sociaal Plan voor de medewerkers die moeten afvloeien werkt Orbis samen met verschillende instanties.
Door de reorganisatie ontstaat een financieel gezonde organisatie, die aan de hand van een nieuw businessplan wordt geleid en waarbij de kwaliteit van de zorg optimaal wordt gewaarborgd.

Het oude Orbis

Over de volle breedte van het concern staat de exploitatie zwaar onder druk.
Bij ongewijzigd beleid zal Orbis in 2009 een verlies leiden van ruim € 38 miljoen.
Dit verlies wordt veroorzaakt door

  • de lasten van de investeringen in het Orbis Medisch Centrum;
  • de te hoge kosten van de divisieactiviteiten van met name Orbis Thuis (Thuiszorgorganisatie en Verpleeg- & Verzorgingstehuizen) en de te lage productiviteit bij de Thuiszorgorganisatie;
  • de omvangrijke kosten van de ondersteunende activiteiten (overhead) over de volle breedte van de organisatie.

De extra investeringen in het Orbis Medisch Centrum waren fors hoger dan oorspronkelijke begroot. Het gaat om extra investeringen tijdens de bouw ten behoeve van innovatie in met name ICT en logistieke systemen. Daarnaast waren er overschrijdingen op de begrote bouwsom. Daarbij drukken de investeringen in de ICT zwaar op de kapitaallasten, als gevolg van hun korte afschrijvingstermijn.
Orbis Thuis heeft een te grote overhead en de productiviteit in de thuiszorg is te laag. Onmiddellijk en diep ingrijpen in de kostenstructuur en in de organisatorische processen is noodzakelijk om de zorg voor de clienten en de continuïteit van Orbis Thuis niet in gevaar te brengen.
De omvangrijke concernafdelingen (waaronder HR, ICT en facilitaire dienstverlening) drukken eveneens zwaar op de exploitatie. Deze afdelingen worden drastisch afgeslankt. De focus komt te liggen op professionele bedrijfsvoering en op serviceverlening aan de zorgdivisies OMC en Thuis.
In het oude Orbis stond innovatie centraal, het nieuwe Orbis kiest vooral voor het laten renderen van de investeringen met een strakke focus op de kwaliteit en veiligheid van de zorgactiviteiten. Daarbij zal Orbis zich spiegelen aan de best presterende organisaties op het gebied van cure, care, revalidatie en GGZ in Nederland.
De continuïteit van de organisatie vereist een focus op een gezonde exploitatie, een gezond eigen vermogen en gezonde kasstromen.

Reorganisatie

Orbis voert besparingen door voor een totaalbedrag van € 32 miljoen.
De bezuinigingen in personele sfeer betreffen een bedrag van € 24 miljoen euro.
De besparingen op materiele kosten bedragen minimaal € 8 miljoen euro.
De geplande afbouw ten opzichte van de huidige bezetting is per divisie:
OMC                            ca. 100 fte
Orbis GGZ                     ca.   15 fte
Thuiszorg + V&V           ca. 200 fte
Concernafdelingen         ca. 170 fte

Totaal                           ca. 485 fte

75% van de reductie van het aantal arbeidsplaatsen vindt in ondersteunende functies plaats. De maatregel betreft circa 700 medewerkers. Vandaag is collectief ontslag voor 700 medewerkers gemeld. Binnen de door de reorganisatie ontstane vacatureruimte zullen naar verwachting 150 medewerkers een functie binnen Orbis vinden.
Dit betekent dat er voor circa 550 medewerkers geen plaats meer is in het nieuwe Orbis. Door beeindiging van tijdelijke contracten van functies die in het kader van de reorganisatie vervallen zullen ongeveer 100 medewerkers uitstromen.
Voor de resterende 450 medewerkers is Orbis voornemens mogelijkheden te creeren voor vrijwillig vertrek. Ook kunnen medewerkers aan werk geholpen worden bij andere organisaties via het samen met de Gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg op te richten Orbis-mobiliteitscentrum. Hiermee hopen wij het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum te beperken.

De komende weken zullen al deze regelingen door Orbis in samenwerking met de vakbonden worden opgenomen in een Sociaal Plan. Het ontbreekt Orbis aan middelen om geheel zelfstandig een redelijke en billijk Sociaal Plan te realiseren. Derhalve wordt overleg gevoerd om het Sociaal Plan te bekostigen.
De formele melding voor collectief ontslag is inmiddels bij UWV WERKbedrijf gedaan.
Na overleg met UWV WERKbedrijf zullen begin mei gesprekken met individuele medewerkers plaatsvinden.
In de aanloop tot dit reorganisatieproces zijn de Ondernemingsraden van de bedrijfsonderdelen, de Centrale Ondernemings Raad, de gezamenlijke Clientenraad en het bestuur van de Medische Staf op hoofdlijnen geïnformeerd. Hetzelfde geldt voor de vakbonden.

Kostenreductie en opvoeren efficiency / productiviteit

In het kader van de kostenreductie worden bestaande verplichtingen nadrukkelijk heroverwogen en er worden geen nieuwe verplichtingen aangegaan waarbij het Orbisconcern nadrukkelijk een risico draagt. De focus komt geheel te liggen op de zorgverlening.
Binnen alle divisies worden maatregelen genomen om de efficiency en de productiviteit te vergroten en daarmee de kosten te verlagen.

Orbis Medisch Centrum

De voordelen van het nieuwe concept zullen zo snel mogelijk worden gerealiseerd. Hierdoor ontstaat op onderdelen een nog efficientere manier van werken. Verder worden door het samenvoegen van ondersteunende functies en door het aanbrengen van focus op de ondersteunende activiteiten van ziekenhuis en GGZ besparingen gerealiseerd. Voorts wordt door een nog compactere organisatiestructuur het aantal managementfuncties verminderd.

Verpleeg- & Verzorgingstehuizen

De personele formatie op de afdelingen zal worden verlaagd met 3,5%, het aantal managers wordt significant teruggebracht en de facilitaire ondersteuning wordt op onderdelen verminderd.

Thuiszorgorganisatie

De productiviteit zal worden opgevoerd tot 60%, mede mogelijk gemaakt door de invoering van elektronische urenregistratie en door een nieuw planningsysteem. Ook hier wordt het aantal managers gereduceerd.

Concernafdelingen

Ondersteunende activiteiten worden gebundeld en ondergebracht in het nieuw te vormen Orbis Diensten Centrum. Dit levert efficiencyvoordeel en kwaliteitsverbetering op.

Het perspectief van nieuwe Orbis

Orbis bevindt zich in een nieuwe fase van haar bestaan. De implementatie van het businessplan 2009 – 2013 biedt een financieel-economisch meerjaren perspectief, waarmee gebouwd kan worden aan een gezonde toekomst.
Hierdoor wordt de werkgelegenheid voor 3400 arbeidsplaatsen duurzaam verankerd, kan de kwaliteit van de zorg worden gewaarborgd en zal Orbis een sterke positie kunnen innemen op het gebied van care en cure in Zuid-Limburg.
Het unieke concept van het OMC geeft Orbis in ieder geval de komende tien jaar een voorsprong op de ons omringende ziekenhuizen.
Door de te nemen maatregelen krijgt Orbis Thuis een solide basis om de noodzakelijke vernieuwingen in deze sector op een verantwoorde manier door te voeren.
Orbis Diensten Centrum biedt adequate dienstverlening toegespitst op de zorgverlening tegen marktconforme tarieven.

Bron: Orbis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Het nieuwe Orbis krijgt gezonde exploitatie"

  1. Een gezonde organisatie, laat ons niet lachen, wat hier gebeurt is gewoonweg schandelig, de top strijkt weer de centen en bonnussen op en wij mensen op de vloer kunnen ons kapot werken omdat ondersteuning weg valt!

Comments are closed.

Recente artikelen