Werk van PA en huisarts lijkt op elkaar

Array

dokterstas huisarts tasDe veronderstelling bij de start van het onderzoek (zie ook de berichten hierboven) was dat de inzet van de PA in opleiding en van de praktijkondersteuner leidt tot of substitutie of tot suppletie binnen de huisartspraktijk.

Eén manier om substitutie te meten is het bepalen van delegatie van specifieke medische hulpvragen naar de PA in opleiding. Om dit in kaart te brengen zijn de verrichtingen van PA’s in negen praktijken vergeleken met die van huisartsen in 63 praktijken en POH’s in 39 praktijken.

De gegevens over verrichtingen zijn afkomstig uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Zowel PA’s als de huisartsen registreerden een breed spectrum aan ICPC codes. De PA’s in opleiding zagen vaker problemen van het ademhalingsstelsel dan de huisarts, maar minder vaak aandoeningen gerelateerd aan het bloed, psychosociale problemen, urologische en problemen van het vrouwelijke voortplantingssysteem.

Het spectrum aan problemen dat werd gezien door de PA in opleiding was breder dan dat door de POH. De POH’s zagen in vergelijking met de huisarts vaker chronische lichamelijke aandoeningen. Van de tien ICPC codes die het meest vaak werden gezien door de PA in opleiding, kwamen er zeven overeen met die van de huisarts. Eigenlijk lijkt het werk van de PA op dat van de huisarts.

Deze uitkomsten zijn een greep uit een 123 pagina’s tellend rapport Taakherschikking in de huisartsenpraktijk: introductie van de Physician Assistant. Het is dezer dagen openbaar geworden. Het staat op www.integratedcare.nl doorklikken op publicaties. Tot zover dit bericht.

In onze Masterclass Geïntegreerde eerstelijnszorg krijgt het rapport grote aandacht. Wilt u deelnemen aan deze masterclass die in september start en tien sessies van 15.00 -1900 uur omvat? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers (Julius Centrum)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen