Buitenlandse artsen in Nederland
ArrayIn de jaren negentig nam het aantal buitenlandse artsen, dat een permanente verblijfsvergunning ontving, toe. Tegelijkertijd bleek dat de artsdiploma’s van buitenlandse artsen die opgeleid waren buiten de Europese Economische Ruimte (EER) niet erkend werden. Zonder VWS-erkenning was het uitgesloten dat een buitenlandse arts kon werken in Nederland.
Dat leidde tot een groot aantal verzoeken van buitenlandse artsen aan de medische opleidingen om toegelaten te worden. Via een interuniversitaire commissie (Commissie Instroom Buitenlandse Artsen) zijn in de periode van 1996 tot 2007 meer dan 1.000 buitenlandse artsen toegewezen aan de (acht) medische opleidingen. Velen van hen hebben de opleiding afgerond en slaagden er in werk te vinden als artsen. Uit een internationale vergelijkingsstudie (tien EER-landen) bleek dat het beleid ten aanzien van buitenlandse artsen zeer sterk verschilde. In landen als Denemarken, Noorwegen en Zweden lag de regie voor aanvullende medische opleidingen in handen van het ministerie van Volksgezondheid. In Nederland en Belgie (Vlaanderen) lag de regie bij de medische faculteiten.
Sinds 2005 is in Nederland een nieuwe assessment procedure (beoordelings- en toelatingsprocedure) in werking getreden. Het Ministerie van VWS is sindsdien verantwoordelijk voor de beoordeling en toelating van buitenlandse artsen. Het ontbreken van een voorbereidingstraject (cursus Nederlands, cursus Engelse leesvaardigheid, kennis van de volksgezondheid) is tot nog toe een obstakel voor succesvolle deelname aan de assessmentprocedure.
31-03-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Paul Herfs, Geneeskunde Proefschrift: Buitenlandse artsen in Nederland Promotor 1: Prof.dr. J.R.E. Haalboom Promotor 2: Prof.dr. D.A.N.M. Kruijt Copromotor 1: Dr. J.H. Boonman
2 thoughts on "Buitenlandse artsen in Nederland"
Comments are closed.
Dat is een grote grapje. Alleen asielzoekers worden toegelaten, omdat voor hun betald word.Mooie sprokje. Maar helaas dat is geen realiteit
Ik (volbloed nederlander) ben het volledig met Julia eens.
Het is een mooi verhaal maar niet waar dat velen een baan als arts hebben gevonden.
Discriminatie op hoog niveau wat hier plaats vindt om de heren en dames specialisten in Nederland (met de hoogste inkomens van de wereld) te beschermen.Zeer arrogant om de buitenlandse arts als minderwaardig te beschouwen en niet meer van deze tijd.
Deze vaak zeer welwillende mensen worden willens en wetens (ook sociaal) buitengesloten en krijgen over het algemeen weinig kansen.Die assesment procedure is alleen maar in het leven geroepen om een extra drempel (ook financieel) op te werpen. Ik denk dat er zelfs geen Nederlandse arts voor zou slagen laat staan iemand die zich de nederlandse taal (nog) niet 100% eigen heeft gemaakt.