Vroege onvruchtbaarheid

Array

onvruchtbaarheidErik Knauff laat in zijn promotieonderzoek zien dat het voor bepaalde vrouwen met kans op vroege onvruchtbaarheid nuttig lijkt om het AMH-hormoon te bepalen. Omdat duidelijke afkapwaarden nog ontbreken is het routinematig meten van AMH nog niet van toegevoegde waarde bij alle patienten met een kinderwens. Gezien het feit dat steeds meer vrouwen steeds later in het leven kinderen krijgen, zien artsen steeds meer subfertiliteit die gerelateerd is aan de leeftijd van de vrouw. De medische wetenschap zoekt naar bloed- en/of genetische testen die vrouwen kunnen identificeren die het risico lopen om op jongere leeftijd reeds verminderd vruchtbaar te zijn of die de leeftijd van de overgang kunnen voorspellen.

Ook heeft Knauff een eerste poging gedaan om genetische risicofactoren te identificeren die een relatie hebben met vervroegde overgang. De bevindingen zijn veelbelovend, echter voordat iets met zekerheid gezegd kan worden moeten deze genetische testen in grotere groepen patienten opnieuw worden gedaan.

22-04-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Erik Knauff, Geneeskunde Proefschrift: Premature ovarian failure from phenotype to genotype Promotor 1: Prof.dr. B.C.J.M. Fauser Promotor 2: Prof.dr. C. Wijmenga Copromotor 1: Dr. A.J. Goverde

Bron: UU

Recente artikelen