Vlaamse tandartsen bestuderen hoogtechnologische technieken

Array
gebitCaries is de infectieziekte waarbij de tanden door bacterien aangetast worden. 98 % van de Belgische bevolking lijdt hieraan. Hoe sneller gedetecteerd en behandeld, hoe beter voor de patient. Hoe minder tandweefsel weggenomen dient te worden hoe beter : hiervoor zorgen nieuwe technieken die tandsparend werken. Hiervoor worden ultrasonen, zandstralers en lasers gebruikt. De klassieke boor wordt meer en meer naar de achtergrond verwezen. Beginnende cariesletsels kunnen gestopt worden door fluoridering (wanneer er slechts een kleine ontkalking is ) en door een nieuwe techniek (wanneer reeds een klein gaatje aanwezig is) waarbij een speciaal hars op de tanden wordt aangebracht die het cariesproces stopt. Deze techniek is zowel toepasbaar op melktanden als op definitieve tanden. Enige voorwaarde is natuurlijk dat de beginnende gaatjes vroeg genoeg ontdekt worden: tijdig op controlebezoek bij de tandarts gaan is dus meer dan ooit de boodschap, maar dat wist u natuurlijk al.

Bij groter weefsel- of tandverlies kunnen volkeramische kronen geplaatst worden op natuurlijke tanden of op implantaten welke op een comfortabele en weinig ingrijpende manier ingebracht worden. Kleeftechnieken en keramiek zijn de bondgenoten van de tandarts in de 21e eeuw. De tandarts wordt een hoogtechnologisch geschoolde mondarts die met CAD-CAM technieken en computergestuurde robotten werkstukken en planningen maakt die de patient esthetisch en functioneel rehabiliteren. Digitale en driedimensionale radiologie en microscopie zijn hierbij een grote hulp. Tevens doen genetica en microchirurgie hun intrede in het beroep.

Tenslotte wordt ook stilgestaan bij het beheer van het ‘tandheelkundig bedrijf’, dat in de toekomst een steeds groter aantal patienten moet saneren en vooral preventief behandelen.

Kortom een klus die zij met de modernste technieken en materialen te lijf gaan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen