Leiderschap ziekenhuisbestuurders doet er toe

medische-staffEen raad van bestuur van een ziekenhuis die uitstraalt dat kwaliteit belangrijk is, krijgt de medisch specialisten daarin mee. Ze maken er meer werk van. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, de Universiteit Twente en EMGO Instituut in het wetenschappelijke tijdschrift Health Policy.

Een medisch specialist die merkt dat de raad van bestuur kwaliteitsverbetering daadwerkelijk stimuleert én die bovendien werkt in een omgeving waarin collega’s dat ook zo zien, spant zich meer in voor kwaliteitsverbetering. “En het omgekeerde is ook het geval”, stelt Cordula Wagner, programmaleider Kwaliteit en organisatie bij het NIVEL. “Als een directie onduidelijk is over het belang van kwaliteitsverbetering en dat is voor collega’s ook onduidelijk, dan werkt een arts minder vaak mee aan verbetertrajecten.”

Verbetertrajecten
De laatste jaren zijn in de ziekenhuizen tal van verbetertrajecten in gang gezet, niet alleen om de kwaliteit te verbeteren maar ook om procedures en de veiligheid te bewaken. Goed leiderschap van de raad van bestuur blijkt voor het slagen van dit soort trajecten een factor van doorslaggevend belang.

Goed leiderschap

“Dit verwacht je natuurlijk wel”, vervolgt Wagner, “maar we kunnen nu ook aantonen hoe belangrijk leiderschap is. De ene raad van bestuur blijkt daar veel beter in dan de andere. Dat zien we terug in het aantal artsen dat deelneemt in de verbetertrajecten. Kennelijk weet een raad van bestuur met goed leiderschap medisch specialisten te inspireren tot kwaliteitsverbetering. Leiderschap doet ertoe.”

De onderzoekers stuurden vragenlijsten naar medisch specialisten in acht Sneller Beter ziekenhuizen. De specialisten werd gevraagd naar hun opvattingen over het leiderschap van de raad van bestuur in het ziekenhuis, en gevraagd aan hoeveel verbetertrajecten ze deelnamen.

Bron: NIVEL

One thought on "Leiderschap ziekenhuisbestuurders doet er toe"

  1. Commissie Maas en Leiderschap: tijd voor een 0-meting?

    […] blijkt voor het slagen van verbetertrajecten een factor van doorslaggevend belang.” meldt Medical Facts op dinsdag over de door ‘minder-succevol-leiderschap’ geplaagde Gezondheidssector. […]

Comments are closed.

Recente artikelen