Vaccin tegen De pest van het Oosten goedgekeurd

japanse-encefalitisZowel de Amerikaanse als de Europese autoriteiten hebben onlangs een nieuw vaccin goedgekeurd dat Japanse encefalitis voorkomt. Japanse encefalitis wordt veroorzaakt door een virus dat via muggen wordt overgedragen. Het vaccin is niet bedoeld voor kinderen, maar voor volwassen reizigers en militairen die naar landen als India, China en andere delen van Azie gaan, waar de ziekte veel voorkomt.

Japanse encefalitis is een virusziekte die door muggen overgedragen wordt en leidt tot een potentieel ernstige virale hersenontsteking (verlammingen, epilepsie, coma, overlijden). De ziekte, die vooral in Azie voorkomt, treft 30.000 tot 50.000 mensen per jaar wordt ook wel ‘De pest van het Oosten’ genoemd. Omdat er geen echte behandeling is voor Japanse encefalitis is vaccinatie de enige effectieve manier om de ziekte te voorkomen.

Het geïnactiveerde (onschadelijk gemaakte) vaccin, genaamd Ixiaro, wordt geproduceerd door Intercell in Schotland op weefselkweek in plaats van op levende organismen. Novartis neemt de distributie in Amerika, Europa, Japan en andere landen op zich. Intercell levert wel direct aan het Amerikaanse leger.

Klinische onderzoeken
Voor Amerika is het vaccin het enige dat beschikbaar is op de Amerikaanse markt. Voor goedkeuring, is het vaccin getest in meerdere grootschalige klinische onderzoeken op zo’n 5000 vrijwilligers. De totale ontwikkeling van dit vaccin – van onderzoek tot goedkeuring – heeft meer dan 10 jaar geduurd. Het vaccin is ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse onderzoeksinstituut van het leger: het Walter Reed Army Institute of Research. Het vaccin is in januari 2009 ook al goedgekeurd in Australie door de Australian Therapeutic Goods Administration (TGA).

Bronnen:
Medical News Today, 3 april 2009:
Intercell Announces European Approval Of New Vaccine, IXIARO(R), To Prevent Japanese Encephalitis
Medical News Today, 31 maart 2009:
Intercell Announces FDA Approval Of IXIARO(R), A Novel Vaccine To Prevent Japanese Encephalitis