‘Een broodje kaas… zonder broodje!’

0
242

Leven met glutenintolerantie te boek gesteld door ervaringsdeskundige moeder
kaasMet naar schatting 160.000 mensen die geen gluten kunnen verdragen, is coeliakie de ‘onbekendste’ volksziekte van Nederland. Het grote probleem is dat verreweg de meeste patienten niet weten dat ze de darmziekte onder de leden hebben. Het blijkt in de praktijk heel lastig om de juiste diagnose te stellen. Cobi de Jong- Strubbe uit Schagen, moeder van vier kinderen met deze ingrijpende aandoening, stelde met het oog hierop een boek samen met de – soms dramatische – levensverhalen van achttien patienten: ´Een broodje kaas… zonder broodje!´

Coeliakie is een onverdraagzaamheid of anders gezegd, een intolerantie voor gluten. Gluten zitten in alle producten waarin tarwe, haver, gerst of rogge is verwerkt. En dit gaat verder dan alleen brood en koek. Ook in allerlei sauzen, broodbeleg of vleeswaren kunnen gluten zijn verwerkt. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van mensen met deze aandoening: niet alleen qua voedseldiscipline (levenslang dieet!), maar ook in sociaal opzicht.

Het cijfer van 160.000 coeliakiepatienten kwam boven tafel tijdens het 13e wereldcongres over coeliakie in Amsterdam. Eén van de sprekers was de vermaarde coeliakiespecialist prof. Chris Mulder van het VU MC, die het voorwoord schreef in het boek van Cobi de Jong. In het boek wordt ook aandacht besteed aan de huidvariatie dermatitis herpetiformis en aan bijv. de combinatie van coeliakie met diabetes 1. Tot slot is een hoofdstuk opgenomen over het boek Vera van Jan Siebelink, waarin de coeliakie van de dochter van de hoofdpersoon een rol speelt.

‘Een broodje kaas… zonder broodje!’ kost EUR 15,00 en is overal te koop. Kijk ook op de bij het boek behorende website www.coeliakie-ervaringsboek.nl. ISBN 9789085482192.