MCH voert ICD-implantaties uit voor regio Den Haag – Delft

Array

icdMedisch Centrum Haaglanden (MCH), onderdeel van het Hartcentrum Den Haag-Delft, heeft van het Ministerie van VWS vergunning gekregen voor het implanteren van ICD’s (Implanteerbare Cardio Defibrillatoren). De eerste ICD is op donderdag 9 april 2009 in het MCH geïmplanteerd door de cardiologen drs. R.M. Robles de Medina (HagaZiekenhuis) en drs. L.H. Savalle (MCH). De implantatie is prima verlopen.

Het Hartcentrum Den Haag-Delft is een samenwerking van ziekenhuizen in de regio. Voorheen moesten patienten uit de Haagse regio voor het plaatsen van een ICD naar een academisch ziekenhuis in Rotterdam of Leiden. Door deze samenwerking kunnen ICD-patienten uit Den Haag en omgeving nu in de Haagse regio behandeld worden. De ICD-implantaties worden voorlopig uitgevoerd in het MCH.

Een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) is een apparaatje dat onder lokale anesthesie wordt geïmplanteerd. Alleen hartpatienten met een verhoogd risico op een levensbedreigende ritmestoornis dan wel met een al bewezen levensbedreigende ritmestoornis krijgen een ICD geïmplanteerd. De ICD herkent deze ritmestoornis en grijpt dan in, wat levensreddend kan zijn voor deze patienten.

De ICD-artsen van het Hartcentrum Den Haag-Delft vormen samen een team en zijn 7×24 uur stand-by voor acute ingrepen en nazorg. Het MCH verwacht in 2009 100 ICD-implantaties uit te voeren.

Bron:MC Haaglanden

Recente artikelen