Kruidenarts van Merksemse Ayurveda Research Surya Centrum, Ragubir Kumar, veroordeeld voor vergiftigen van patiënten

Array

ayurveda-pillenDe correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de Indische “kruidendokter” Ragubir Kumar (50) veroordeeld tot drie maanden cel en 16.500 euro boete, beide met uitstel, voor het onopzettelijk vergiftigen van enkele patienten. Hij had hen pillen gegeven die een te hoge loodconcentratie bevatten. Ragubir is naar eigen zeggen een “meester in ayurveda”, wat een hindoeïstische gezondheidsleer uit India is. Hij kon aan de polsslag voelen of zijn patienten darmproblemen, psychologische moeilijkheden of een uit balans geraakte hormonenspiegel hadden. Hij schreef hen yogaoefeningen en kruidenpillen voor.

Vier maanden arbeidsongeschikt
Danielle Van den Bogaert uit Zandvliet was eind 2005 naar het Merksemse Ayurveda Research Surya Centrum van de beklaagde gegaan omdat ze een oplossing zocht voor haar slaapproblemen. Hij gaf haar pillen die volgens hem uit India kwamen en waarvan ze er vier per dag moest innemen. Van den Bogaert kreeg echter pijn aan haar rug, bekken en nek, had last van maagkrampen en spierpijnen en voelde zich futloos en vermoeid. Ze raakte zo vier maanden arbeidsongeschikt.

En zij was niet het enige slachtoffer: na een waarschuwing van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) doken er in totaal zes slachtoffers op die klachten ondervonden na het innemen van de kruidenpillen. Een toxicologisch onderzoek wees uit dat elke pil tot dertig milligram lood bevatte, wat bij de patienten een loodvergiftiging had veroorzaakt. De beklaagde stelde dat er in een lot pillen blijkbaar te veel lood zat. Hij had de pech gehad dat die net in zijn handen was terecht gekomen en voelde zich daar ook schuldig over. Zijn centrum in Merksem bestaat intussen niet meer.

Ragubir moet Danielle Van den Bogaert een schadevergoeding van 4.243 euro betalen. Een tweede slachtoffer, dat zich ook burgerlijke partij stelde, kreeg 2.500 euro provisioneel toegekend.

In 2006 werd het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen geïnformeerd over de intoxicatie door kruidencapsules als therapeutisch middel. Deze kruidenbereidingen werden verdeeld door een Indische Antwerpse magier ,Mr KUMAR SWAMI MAHARAJ, uit Merksem, wiens firma de naam AYURVEDA RESEARCH „Surya Centrum” is. Het betreft in Belgie niet geregistreerde en niet goedgekeurde producten.

De analyse van deze producten toonde een zeer hoog gehalte van lood aan.Gebruik van deze producten  kan zeer ernstige buikkrampen, bloedarmoede, nierfalen en schade aan de zenuwen en bloedvaten veroorzaken. In ernstige
gevallen kan dit coma of overlijden tot gevolg hebben.

Wereldwijd hebben zware metalen in traditionele kruidenpreparaten bij tientallen mensen gezondheidsklachten veroorzaakt. In Nederland werden er twee gevallen van ernstige loodvergiftiging ten gevolge van inname van
dergelijke preparaten in 2007 vastgesteld.

Bij controles in Nederland werden naast gevaarlijke hoeveelheden lood, ook gevaarlijke hoeveelheden kwik en arseen aangetroffen in dergelijke kruidenpreparaten. Deze schadelijke zware metalen worden bij veel ayurvedische kruidenpreparaten bewust toegevoegd als ingredient.  Het betreft hier dus telkens gevallen van intoxicatie door zware metalen.

Voor meer informatie over loodvergiftig verwijzen we U naar de volgende

website: http://inchemsearch.ccohs.ca/inchem/jsp/search/search.jsp?Coll=inchemall&Sub

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen