Uniforme verpakking vit D en K moet foute dosering voorkomen

Array

borstvoedingOm misverstanden en verkeerde dosering te voorkomen, pleit TNO ervoor de vitaminedruppels D en K voor borstgevoede zuigelingen alleen in een uniforme dosering verkrijgbaar te maken. Eén flesje met vitamine D en K voor zuigelingen tot 3 maanden, en één flesje met alleen vitamine D voor daarna. Op dit moment zijn de preparaten in verschillende samenstelling en dosering te verkrijgen.

Ouders blijken volgens onderzoek van TNO onbewust de verkeerde, meestal te lage, dosering vitamine D en K aan hun kinderen te geven. Vijfentwintig procent van de volledig borstgevoede zuigelingen in Nederland krijgt te weinig vitamine D, 2% zelfs helemaal niets. Het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is om dagelijks 10 microgram vitamine D te geven.

Een tekort aan vitamine D geeft al snel een verstoring van de botaanmaak die later in het leven de botontkalking verergert (osteoporose). Minder bekend is dat een vitamine D tekort ook een scala vage klachten op de kinderleeftijd kan veroorzaken: moeheid, spierzwakte en trage motorische ontwikkeling. Vitamine D tekort kan chronische aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en type 1 suikerziekte in de hand werken.

Eerder deze week pleitte ook kinderarts Van Hasselt van het UMCUtrecht voor een hogere dosering vitamine K voor pasgeborenen, omdat uit zijn onderzoek blijkt dat een kleine groep baby’s met een geblokkeerde galweg extra risico loopt door vitamine K gebrek. Vitamine K is echter voor álle zuigelingen die borstvoeding krijgen van belang voor een goede bloedstolling.

Onderzoek van TNO liet zien dat 14% van de volledig borstgevoede zuigelingen in Nederland te weinig vitamine K krijgt. Alle pasgeborenen krijgen wel direct na de geboorte een dosering voldoende voor de eerste week. Daarna moeten ouders zelf een flesje vitamine K halen, na twee weken ook een flesje vitamine D. Terwijl de vitamines D en K eenvoudig sámen in een flesje kunnen.

TNO bereidt de oprichting voor van een Kenniscentrum Borstvoeding waar alle relevante kennis over borstvoeding verzameld wordt, waaronder ook de relatie met vitamine D en K.

Bron: TNO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen