Klink wil Physicians Payment Sunshine act in Nederland, farmaceuten moeten transparanter

kraaltjes-en-spiegeltjes-van-de-farmaceutisch-industrieMinister Klink wil dat de farmaceutische industrie alle betalingen aan artsen en wetenschappers openbaar maakt. Klink wil in eerste instantie kijken wat zelfregulering in deze kan betekenen. Toch ziet Klink meer in een wettelijke regeling, zo laat hij in een interview weten. Klink wil een regeling zoals ze dat in Amerika hebben. Daar moeten farmaceutische bedrijven in sommige staten tot in detail opgeven hoeveel geld, cadeaus, congresbezoeken of maaltijden ze aan artsen en wetenschappers hebben gegeven. Amerika stemt waarschijnlijk dit jaar ook over de Physicians Payment Sunshine act, een wet die fabrikanten verplicht alle betalingen aan artsen openbaar te maken. Dit is in het belang van de patient zegt Klink.

Hij verwacht bij de invoering een dergelijke wet in Nederland geen weerstand van de farmaceutische industrie; enkele farmaceutische bedrijven hebben al aangekondigd de betalingen aan artsen publiek te willen maken. Klink denkt niet dat de farmaceuten een probleem hebben met openbaarheid, omdat ze daarmee kunnen laten zien dat ze niet met duistere zaken bezig zijn.

Bron: NOS Trouw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Klink wil Physicians Payment Sunshine act in Nederland, farmaceuten moeten transparanter"

  1. jaap andriesse

    Hoe eerder hoe beter. Een sector die per jaar in ons land anderhalf miljard euro besteed aan marketing en reclame, dient zo snel mogelijk transparant gemaakt te worden. Er wordt al veel ellende aangericht met en door die sector. Een onjuist voorschrijfgedrag leidende tot tal van complicaties, ziekenhuisopnamen en dodelijke afloop is een triest feit dat gelijktijdig aangepakt dient te worden.

Comments are closed.

Recente artikelen