Adviezen voor de huisarts bij verdenking op Mexicaanse griep

arts-met-mondkapjeHet RIVM verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met de griepvariant H1N1. Vandaag is een derde patient gemeld en mogelijk was de man besmettelijk tijdens zijn terugvlucht. Medereizigers die in zijn nabijheid zaten (twee rijen ervoor en twee rijen erachter) worden door de GGD benaderd. Zij worden geïnformeerd over hoe zij moeten handelen bij klachten, ook worden virusremmers voorgeschreven. Ook de overige passagiers van deze vlucht zullen op de hoogte gebracht worden.  Mensen die binnen 7 dagen na terugkomst uit Mexico koorts en griepachtige verschijnselen krijgen moeten contact opnemen met de huisarts. Vandaag heet het NHG een nieuwe set adviezen voor huisartsen.

Update NHG Adviezen voor de huisarts bij verdenking op Mexicaanse griep

Verdenking op Mexicaanse griep
In de volgende situaties bestaat er verdenking op Mexicaanse griep

 • koorts > 38.0ºC met symptomen/ verschijnselen van acute luchtweginfectie
  of
 • ernstige pneumonie
  of
 • overlijden als gevolg van een onverklaarde acute luchtweginfectie.

EN

ontstaan binnen 7 dagen na:

 • contact (<1 meter) met een persoon bij wie infectie met het Mexicaanse griepvirus is vastgesteld toen de persoon ziek was
  of
 • contact (<1 meter) met dieren waarbij infectie met het Mexicaanse griepvirus is vastgesteld
  of
 • een reis naar een gebied waar het Mexicaanse griepvirus op grote schaal voorkomt (alleen Mexico).

Schakel bij verdenking direct de GGD in
Mexicaanse griep is een meldingsplichtige A-ziekte. Dat wil zeggen dat iedere verdenking direct aan de GGD moet worden gemeld. De GGD-arts is 24 uur per dag bereikbaar (buiten kantoortijden is er een dienstregeling voor de dienstdoende arts). De GGD draagt zorg voor de virologische diagnostiek, inclusief afname en verzending van de keel/neuswat. Indien de Mexicaanse griep wordt vastgesteld schrijft de GGD-arts in overleg met de huisarts de patient antivirale middelen voor. De huisarts blijft verantwoordelijk voor de behandeling en het klinisch vervolgen van de patient. Ook dient de huisarts zelf zorg te dragen voor aanschaf en gebruik van beschermende kleding, bril en handschoenen.

Postexpositieprofylaxe met antivirale middelen: altijd 7 dagen
De GGD is verantwoordelijk voor de opsporing van contacten van een patient met Mexicaanse griep. Aan deze contacten wordt door de GGD-arts preventief oseltamivir voorgeschreven (postexpositieprofylaxe). Onlangs is besloten om dit antivirale middel altijd gedurende 7 dagen te geven, ook als het contact al enige dagen geleden plaatsvond. De GGD bepaalt per geval wie voor postexpositieprofylaxe in aanmerking komt.
Voor meer gedetailleerde informatie raadpleeg de informatie voor professionals op de RIVM site.

Voorlichting voor patienten
Voor informatie van patienten is de NHG-Patientenbrief Wereldgriep beschikbaar.
Ook is er een VWS-brochure Griepandemie (wereldgriep), die in samenwerking met NHG is gemaakt. Meer informatie over de Mexicaanse griep is te vinden op de website van het RIVM (http://www.rivm.nl/mexicaansegriep) en op http://www.postbus51.nl of via 0800-1351

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen