Wdtm organiseert Zorgcentrale Overleg over Aansprakelijkheid & Triage

zorgcentraleOp donderdag 4 juni organiseert wdtm, de brancheorganisatie voor personenalarmering, domotica en diensten, het Zorgcentrale Overleg met als thema ‘Aansprakelijkheid & Triage’. De meeste zorgcentrales werken met een bepaalde vorm van triage/protocollen. Soms is het niet meer dan schriftelijk vastgelegde werkafspraken en soms hebben ze meer het karakter van een echt triagesysteem om de ernst van de hulpvragen te sorteren, om op deze wijze de juiste prioriteiten te stellen en de juiste hulp in te zetten. De werkzaamheden van de zorgcentrales zijn nu voor een groot gedeelte gericht op het afhandelen van telefoonverkeer van zorgorganisaties en de afhandeling van personenalarmering. In de toekomst zullen veel zorgcentrales zich steeds meer gaan bezig houden met specifieke zorg-op-afstand concepten.

Door deze verandering zal triage belangrijker gaan worden voor de zorgcentrales. Meerdere vormen van zorg-op-afstand m.b.t. chronische ziektebeelden als COPD, dementie, hartfalen, etc. vragen andere vormen van triage. Door de komende centrale rol van zorgcentrales bij zorg-op-afstand concepten kunnen ook de verantwoordelijkheden van de zorgcentrales toenemen. Dit kan invloed hebben op de aansprakelijkheid van de zorgcentrale. Hoe kunnen we de aansprakelijkheid goed borgen in onze organisatieprocessen en contracten. Wat zegt het borgen van deze aansprakelijkheid over de zorgplicht en het hebben van deugdelijke protocollen/triagesysteem.

De volgende personen zullen tijdens dit Zorgcentrale Overleg een inhoudelijke presentatie geven:

  • De heer P.G.J.J. Stevens – Projectleider van het netwerk Zorg op Afstand (Actiz)

  • De heer D.J. van der Kolk – Advocaat, gespecialiseerd in aansprakelijkheid

  • Mevrouw J. de Visser – wijkverpleegkundige Vierstroomzorgring, heeft eerste opzet gemaakt m.b.t. richtlijnen en protocollen screen to screen zorg

  • Mevrouw J. Karreman-Verkamman – Directeur wdtm

Tijdens de bijeenkomst wordt van de deelnemers een actieve participatie verwacht, waarin uitwisseling van ideeen centraal zal staat. Het doel zal vooral liggen op de bewustwording van de gevolgen van deze veranderingen op de rol en verantwoordelijkheden van onze zorgcentrales en hoe wij hier in gezamenlijkheid kunnen optrekken.

Datum: 4 juni 2009

Tijdstip: 13:30 – 17:00

Locatie: Zorgcentrale ATA – James Wattstraat 71 te Amsterdam

Wdtm nodigt directeuren, managers en beleidsmedewerkers van zorgcentrales en zorgorganisaties van harte uit om deelt te nemen aan deze bijeenkomst. Voor de leden van wdtm zijn hier geen kosten aan verbonden. Voor niet leden bedraagt de vergoeding 95,- euro.
Meer informatie vindt u op de website van wdtm, www.wdtm.nl.