ActiZ geeft kleur aan de zorg

Array

Interculturalisatie-congres op 12 mei
kleurrijke-zorgWerving van personeel met diverse culturele achtergronden wordt steeds belangrijker. Het clientenbestand in de verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg, kraam- en jeugdgezondheidszorg verandert immers ook. Op 12 mei sluit ActiZ een eerste succesvol interculturalisatieproject af. Ondertussen is het (vervolg)programma ‘ActiZ geeft kleur aan de zorg’ al van start gegaan.

Op 12 mei presenteert ActiZ tijdens een ‘interculturalisatie-congres’ de resultaten van het eerste project ‘Op weg naar een interculturele ouderenzorg’ en de start van het programma ‘ActiZ geeft kleur aan de zorg’. “Gericht beleid stelt organisaties in staat om zorg te verlenen die uitgaat van de leefwereld en wensen van multiculturele clienten”, stelt Aad Koster, directeur ActiZ. “Dit interculturalisatie programma past daarom goed in de koers van ActiZ en haar leden.”

Succes
Het eerste interculturalisatieproject van ActiZ was gericht op de toegang tot ouderenzorg voor nieuwe Nederlanders en het werven van personeel met diverse achtergronden. In verschillende regio’s zijn deelprojecten succesvol uitgevoerd. In Brabant is bijvoorbeeld een zorghuis voor migranten opgezet. In de Drechtsteden is een instroomproject om Turkse en Marokkaanse vrouwen te stimuleren om in de zorg te werken opgezet. Ook zijn specifieke dvd’s ontwikkeld om Turkse en Marokkaanse mensen te enthousiasmeren voor leren en/of werken in de zorg.

Werving en behoud
In maart dit jaar is het vervolgprogramma ‘ActiZ geeft kleur aan de zorg’ gestart, dat tot eind 2010 loopt. In dit programma ondersteunt ActiZ de zorgorganisaties om intercultureel zorg- en personeelsbeleid verder in te voeren. Als speerpunt van het programma starten er in 5 regio’s projecten om meer nieuwe Nederlanders te werven en behouden voor de zorg. De regio’s zijn nu geselecteerd en binnenkort zullen de eerste pilots starten in Noord-Oost Nederland, Limburg, Rijnmond, Kennemerland-Amstellande-Zaanstreek en Gelderland.

Een belangrijke rol is weggelegd voor het nieuwe leernetwerk ambassadeurs interculturalisatie. In dit netwerk werken bestuurders, managers en zorgverleners – met en zonder interculturele ervaring – samen aan interculturalisatie op strategisch– en uitvoeringsniveau.

Meer informatie over dit programma kunt u vinden op www.actizkleurrijkezorg.nl.

Bron: Actiz

Recente artikelen