Spaarne Ziekenhuis gestart met Epic

Array

Europese primeur voor geavanceerd digitaal ziekenhuisinformatiesysteem Epic
Het Spaarne Ziekenhuis is op maandag 11 mei van start gegaan met het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) en medicatieordering in een geavanceerd digitaal ziekenhuisinformatiesysteem, ‘Epic’. Het Spaarne Ziekenhuis is het eerste Europese ziekenhuis dat met dit Amerikaanse systeem werkt. In Amerika is een kwart van alle ziekenhuispatienten reeds in Epic geregistreerd. De geïntegreerde patientenlogistiek staat bij dit systeem centraal. Het Elektronische Patienten Dossier (EPD) dat eerder in het Spaarne Ziekenhuis werd gebruikt wordt vervangen door Epic. Daarnaast zijn er zorgpaden ingevoerd, is er medicatieordering, een facturatietraject en een capaciteitsmodule, waarmee zichtbaar wordt op welk moment welke bedden op welke afdeling vrijkomen. Vorig jaar werd de eerste fase van dit ziekenhuisinformatiesysteem al ingevoerd. Vanaf dat moment wordt er in het Spaarne Ziekenhuis gewerkt met een planning- en afsprakensysteem voor alle poliklinieken en de afdelingen radiologie, OK en spoedeisende hulp. De komende maanden zal het planningsysteem integraal gaan werken. Patienten hoeven dan voor het maken van vervolgafspraken niet langer langs verschillende balies of afdelingen. Elektronische laboratoriumorders zullen de komende weken ‘in de lucht gaan’. Het volledige ziekenhuisinformatiesysteem zal eind 2009 zijn ingevoerd.
sanne_koop

De Europese primeur als Epic-patiente was voor Sanne Koop, die vrijdagmiddag om 16.30 uur in het Spaarne Ziekenhuis werd geboren.De medisch specialisten en medewerkers van het Spaarne Ziekenhuis zijn in de afgelopen maanden getraind, maar moeten uiteraard nog wel wennen aan het nieuwe systeem en vaardigheid krijgen in de nieuwe werkprocessen. Het Spaarne Ziekenhuis zal daarom in de week van 11 mei 70% van de normale capaciteit gebruiken op een aantal poliklinieken en in een deel van de kliniek. Dit betekent dat patienten in de week van 11 mei wellicht lastiger een afspraak kunnen plannen. Dit geldt uiteraard niet voor spoedpatienten.

Het nieuwe ziekenhuisinformatiesysteem zorgt voor kwaliteitsverbetering van de zorg voor patienten en leidt tot een vergaande ziekenhuisbrede efficientie van de werkprocessen. De zorgpaden geven de patient bij de eerste diagnose goed inzicht in het volledige zorgtraject en de bijbehorende afspraken kunnen vervolgens in één keer worden gemaakt. In 2010 zal het interactieve deel van Epic voor patienten en huisartsen worden gebouwd. Uiteraard is de privacy van de patient gewaarborgd door goed beveiligde systemen en inlogcodes.

Bron: Spaarne Ziekenhuis

Recente artikelen