Orbis Medisch en Zorgconcern dreigt in het najaar failliet te gaan

orbisHet sociaal plan van het Limburgse zorgconcern Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen kan voorlopig niet worden uitgevoerd, omdat de raad van bestuur geen geld heeft om het plan te financieren. Dat maakte een voorlichter van het ziekenhuis dinsdag bekend. Overheden en zorgverzekeraars moeten daarom snel met een plan komen voor de financiering van de reorganisatie. Orbis verkeert in grote financiele problemen, waardoor er voor zevenhonderd van de 5500 personeelsleden geen plaats meer is binnen het bedrijf. het concern dreigt dit najaar een failliet te zijn omdat ze nu 2,5 à 3 miljoen euro per maand tekort komen.

Wel zijn de vakbonden en het zorgconcern het eens over een pakket maatregelen voor de afvloeiing van deze mensen. Voor de afvloeiingsregeling is zo’n 10 tot 15 miljoen euro nodig maar dat is er. Tot nu toe heeft niemand bereidheid getoond om met de benodigde 15 miljoen euro voor een sociaal plan en 5 miljoen voor de organisatiekosten over de brug te komen. Het sociaal plan is uitgesteld. De banken willen niet omdat Orbis geen onderpand meer te bieden heeft. Orbis is in gesprek met onder meer zorgverzekeraars en de gemeente Sittard-Geleen om garant te staan voor het ziekenhuis. Orbis stevent af op een verlies van 38 miljoen euro voor 2009.

Belangrijkste oorzaak is het in januari in gebruik genomen Orbis Medisch Centrum, het zogenoemde ziekenhuis van de 21ste eeuw, dat te zwaar op de begroting drukt. In de thuiszorg en de tehuizen zijn de kosten te hoog en de productiviteit te laag.

Bron: NRC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Orbis Medisch en Zorgconcern dreigt in het najaar failliet te gaan"

 1. Bonnie White

  WHAT WERE THEY THINKING?

  The designers of this hospital had to be on drugs themselves…WHAT  HUGE WASTE OF SPACE and MISMANAGEMENT of funds.

  A large, abstract cement statue in the lobby – for what purpose?
  A “running stream” – potential danger to small children, now covered over with wire.  
  Large pieces of round, tempered glass inserted into the floors.
  Virtual clocks.
  This hospital looks more like a shopping mall/vacation spot.
  ABSOLUTELY SHAMEFUL.
  WHO are these designers trying to impress?
  Whatever happened to FUNCTIONAL design? Utilizing space? Practicality?
  Take a pad of paper/pen and walk through Orbis.
  Make a list of everything unecessary/non-functional/non-cost effective.
  You will be shocked.
  I took my son there earlier in May for a minor outpatient operation. We had to go to Urology. While waiting for my son to return, I sat at the only  table in the outer lobby. The lobby itself is very large – and nothing but the receptionist desk and one set of table/chairs are there to fill the space. I could feel the vibrations of people coming up and down the stairs, along with the vibrations created from other areas of the hospital.  The sounds resonated up from the floor, the vibration reached my feet and travelled up the chair and table.
  That can’t be a good thing……………
   Now, the professional folks and people of  gemeente Sittard could end  up paying the price.  The CZ costs will go through the roof.  Private insurance will go up. You wait and see.
  Orbis cannot continue to operate at a loss. Soon Orbis will be sucked into a black hole of financial ruin.
   People here in South Limburg already pay outrageous gas taxes: Energy tax and BTW. Almost one half of the yearly payment amount is TAX. 
  Stand in the Orbis lobby and look up.
  What do you see?
  EMPTINESS. 
  Heat rises.
  You do the math….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen

Zorgpolis vergelijken op een Zorgvergelijker

*Medisch Nieuws* Financieel Zorgverzekering - 23 oktober , 2018 - 12:29