Celtherapie succesvol bij hardnekkige angina pectoris

douwe-atsmaEen nieuwe behandeling, namelijk een injectie met beenmergcellen, is gunstig voor mensen die lijden aan ernstige angina pectoris. Dit blijkt uit een studie waarover dr. Douwe Atsma en collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum 19 mei jl. publiceerden in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Patienten met hardnekkige angina pectoris hebben chronisch last van druk en pijn op de borst als ze zich inspannen, ook al krijgen ze de gebruikelijke behandeling. Oorzaak is een slechte doorbloeding van het hart. Hartspiercellen krijgen weinig bloed, nemen onvoldoende zuurstof op en hebben geen energie om zich samen te trekken.

Sinds een paar jaar bestaat het idee dat een injectie van beenmergcellen de hartspierdoorbloeding en de pompfunctie kan verbeteren. Atsma: “Wij hebben uitgezocht of dat zo is in een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. Daaraan deden vijftig patienten met angina pectoris mee, van wie de ene helft celtherapie kreeg en de andere helft een controle-behandeling. Het is de grootste proef op dit gebied, en de eerste die een verbeterde doorbloeding aantoont.”

De onderzoekers gingen bij de patienten na op welke plekken van het hart het weefsel nog leefde, maar slecht doorbloed was. Die plekken werden behandeld. Lichaamseigen beenmergcellen werden met een punctie in de heup afgenomen. Na bewerking in het laboratorium, werd de celsuspensie nog op dezelfde dag met een speciale katheter op acht tot twaalf plekken in de hartwand geïnjecteerd.

Vòòr de proef en na drie maanden heeft Atsma de doorbloeding en het functioneren van het hart gemeten. Beide groepen waren verbeterd, maar bij patienten die met cellen behandeld waren, was de verbetering gemiddeld veel groter dan bij de controlegroep. De patienten van de celgroep voelden zich fitter en hadden minder pijn dan voor de behandeling. Ook kregen ze betere resultaten bij een inspanningsproef op de fiets.

“Al met al was het een consistent beeld. Na celtherapie verbeterde de doorbloeding bij veel patienten, nam het pompvermogen toe, en voelden ze zich beter en minder beperkt. Hiermee is een nieuwe behandelingsmogelijkheid ter beschikking gekomen voor patienten met angina pectoris die voorheen uitbehandeld waren.”, zegt Atsma. De placebogroep krijgt nu alsnog de celtherapie.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

2 thoughts on "Celtherapie succesvol bij hardnekkige angina pectoris"

 1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

  Heel leuk item over Douwe Atsma bij Omroep Fryslan

  Kardiolooch Douwe Atsma
  It wûnder fan de stamsel

  It is noch eksperimenteel, mar Cor van der Meulen is ien fan 10 pasjinten yn Fryslân dêr’t it tapast is. Wy ha it oer stamselterapie yn it hert. As jo begelyks in hertoanfal hân hawwe, is der faak bliuwende skea. Mei stamselterapie wurdt befoardere dat der wer nij spierweefsel komt en nije bloedfetten ûntstean. In stamsel is in grutte fabryk ferpakt yn in lytse sel. Ek de wittenskippers witte net krekt hoe’t it kin, mar it wurket. Yn in soad lannen wurdt eksperimintearre, mar yn Leiden rinne se mei oan kop. Ien fan de foaroansteande wittenskippers is kardiolooch Douwe Atsma.

 2. Philip Sohier

  Twee jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn hart en heb 5 omleidingen gekregen in het VU Amsterdam. Onlangs heb ik een fietstest ondergaan en bleek mijn hartfunctie niet optimaal te zijn. De medicatie is inmiddels verhoogd maar ik houd nog steeds klachten. Graag verneem ik van U of ik in aanmerking kan komen voor de beenmerg behandeling.Met vriendelijke groet,Philip Sohier

Comments are closed.

Recente artikelen