Vier op vijf zwangeren stopt niet met roken

Array

zwanger-rokenTachtig procent van de vrouwelijke rokers stopt niet met deze slechte gewoonte tijdens de zwangerschap. Nu blijkt uit onderzoek dat een bepaald ‘verslavingsgen’ hier verantwoordelijk voor is. Een onderzoek bij bijna 2.500 vrouwelijke rokers onthulde dat waarom veel vrouwen er niet in slagen om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Uit DNA-test bleek dat een derde van de vrouwen het gen droeg waarvan wetenschappers dachten dat mensen er meer door gingen roken. Door dit onderzoek ontdekten ze dat dit het stoppen met roken bemoeilijkt. 31 procent van de zwangere vrouwen met het gen begonnen terug te roken, in vergelijking met 21 procent bij degenen zonder het gen. Aan het einde van de zwangerschap steeg dat naar respectievelijk 47 procent en 34 procent.

Gevaren
Roken tijdens de zwangerschap verhoogt namelijk de kansen op sterfte bij de foetus, vroeggeboorte, ondergewicht bij het kind en de kans op een hazenlip. Daarnaast verhoogt het ook het risico op wiegendood. De onderzoekers benadrukten wel dat toekomstige moeders hun genen niet als excuus mogen gebruiken om te blijven roken. De genetische bouw van een vrouw kan het wel moeilijker maken om te stoppen, maar maakt het niet onmogelijk.

Druk
Onderzoekster Rachel Freathy: ‘Hoewel zwangere vrouwen onder grote sociale druk staan om te stoppen met roken, geven velen op. De slaagkans van de stoppoging wordt beïnvloed door verschillende factoren als de leeftijd van de moeder, haar opvoeding, of ze een rokende partner heeft maar ook genen, zo blijkt nu.’

Bron: Het Laatste Nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen