Artsen weigeren te HPV vaccinatie te verstrekken

Array

Bij de Landelijke Vereniging voor Artsen in Dienstverband, de LAD, hebben zich meerdere artsen gemeld die niet mee willen werken aan de campagne.
vaccinatieEen arts en een verpleegkundige van de GGD Hart voor Brabant weigeren meisjes in te enten tegen baarmoederhalskanker. GGD-artsen en verpleegkundigen zijn verplicht mee te werken aan de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma. Een woordvoerster van de GGD Hart voor Brabant wil niet ingaan op de motieven van de medewerkers die weigeren.

Ook andere artsen hebben bezwaren en weigeren te enten. Jonge meisjes, tussen de 13 en 17 jaar,  worden momenteel in een landelijke campagne tegen HPV gevaccineerd. De artsen vinden het risico van het vaccin te groot omdat de bijwerkingen onvoldoende bekend zijn. De artsen hebben zich gemeld bij de Landelijke vereniging voor Artsen de LAD. De vereniging vindt dat wanneer een arts bezwaar heeft, hij het mag weigeren.GGD-artsen, die speciaal zijn aangesteld voor de inentingsronde, mogen niet weigeren. Wanneer ze dat toch doen, kunnen ze worden gestraft. Het zou gaan om incidenten. Het aantal van twee weigeraars in Brabant is volgens de LAD wel bovengemiddeld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Artsen weigeren te HPV vaccinatie te verstrekken"

  1. De arts legt bij zijn artsexamen een eed of gelofte af, gebaseerd op de grondgedachte van de “eed van Hippokrates”.  Kern van deze eed is: voor alles niet schaden (Lat.: Primum est non nocere). Iedere serieuze arts ziet dat het injecteren van een experimenteel vaccin tegen een dubieuze ziekteverwekker met als neveneffect onbekende bijwerkingen behoort tot een mogelijk (zeer) schadende handeling. Hoeveel geld de medicijnproducent daarvoor ook ontvangen heeft. Aangezien de arts zich mag beroepen op een verschoningsrecht bij  situaties waarin hij/zij de eed zal schenden mag iedere  geneeskundige de HPV-prik toedienen dus straffeloos weigeren.

Comments are closed.

Recente artikelen