Artsen weigeren te HPV vaccinatie te verstrekken

1
245

Bij de Landelijke Vereniging voor Artsen in Dienstverband, de LAD, hebben zich meerdere artsen gemeld die niet mee willen werken aan de campagne.
vaccinatieEen arts en een verpleegkundige van de GGD Hart voor Brabant weigeren meisjes in te enten tegen baarmoederhalskanker. GGD-artsen en verpleegkundigen zijn verplicht mee te werken aan de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma. Een woordvoerster van de GGD Hart voor Brabant wil niet ingaan op de motieven van de medewerkers die weigeren.

Ook andere artsen hebben bezwaren en weigeren te enten. Jonge meisjes, tussen de 13 en 17 jaar,  worden momenteel in een landelijke campagne tegen HPV gevaccineerd. De artsen vinden het risico van het vaccin te groot omdat de bijwerkingen onvoldoende bekend zijn. De artsen hebben zich gemeld bij de Landelijke vereniging voor Artsen de LAD. De vereniging vindt dat wanneer een arts bezwaar heeft, hij het mag weigeren.GGD-artsen, die speciaal zijn aangesteld voor de inentingsronde, mogen niet weigeren. Wanneer ze dat toch doen, kunnen ze worden gestraft. Het zou gaan om incidenten. Het aantal van twee weigeraars in Brabant is volgens de LAD wel bovengemiddeld.

1 REACTIE

  1. De arts legt bij zijn artsexamen een eed of gelofte af, gebaseerd op de grondgedachte van de “eed van Hippokrates”.  Kern van deze eed is: voor alles niet schaden (Lat.: Primum est non nocere). Iedere serieuze arts ziet dat het injecteren van een experimenteel vaccin tegen een dubieuze ziekteverwekker met als neveneffect onbekende bijwerkingen behoort tot een mogelijk (zeer) schadende handeling. Hoeveel geld de medicijnproducent daarvoor ook ontvangen heeft. Aangezien de arts zich mag beroepen op een verschoningsrecht bij  situaties waarin hij/zij de eed zal schenden mag iedere  geneeskundige de HPV-prik toedienen dus straffeloos weigeren.

Comments are closed.