Meer bescherming voor patiënten in medische tv-programma’s

Array

CEG-signalement Met de camera aan het ziekbed. Morele overwegingen bij gezondheidszorg op televisie
ingang-oost-ede-2008-2Patienten die in het ziekenhuis voor medische programma’s worden gefilmd, moeten beter beschermd worden. Dat staat in een rapport van de Raad voor de Volksgezondheid. Patienten kunnen vaak niet goed inschatten wat de gevolgen van die opnames zijn, zegt de raad.

De camera aan het ziekbed aan banden
Wie de televisie aanzet, heeft een goede kans midden in een operatie terecht te komen of mee te kijken tijdens een consult bij de huisarts. Ingang Oost, Traumacentrum, Centrale Huisartsenpost bijvoorbeeld zijn populaire televisieprogramma’s waarin de gezondheidszorg centraal staat. Is deze vorm van aandacht wel zo goed voor de patient? En worden de principes van goede zorg daarbij altijd wel gerespecteerd? In het signalement van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) ‘Met de camera aan het ziekbed. Morele overwegingen bij gezondheidszorg op televisie’ worden de ethische vragen rondom dit onderwerp besproken.

De vraag is of de huidige openheid in de gezondheidszorg op televisie wel leidt tot een realistisch beeld van de zorg. Is iemand die binnenkomt bij de spoedeisende hulp in staat om een weloverwogen beslissing te nemen om toestemming te geven voor tv-opname? Een belangrijke conclusie is dat het filmen van patientenzorg vaak ethische problemen met zich meebrengen. Patienten moeten erg op hun hoede zijn voor ze meedoen, omdat er soms onzorgvuldig wordt gehandeld. Zo worden bewusteloze patienten gefilmd zonder dat zij vooraf toestemming hebben gegeven.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) wil dat zorginstellingen helder zijn over hun mediabeleid. Deze instellingen zouden op hun websites een voor iedereen toegankelijk protocol moeten plaatsen over de wijze waarop zij omgaan met verzoeken van tv-producenten. Deze code zou niet alleen voor patienten maar ook voor medewerkers moeten gelden. Beroepsorganisaties als KNMG en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) kunnen aan zulke codes bijdragen door normen op te stellen die in deze codes worden vastgelegd.

De Raad wijst in het signalement ook nadrukkelijk op de onaanvaardbare situaties die ontstaan bij het maken van tv-progamma’s over de zorg en wil dit in de code vastgelegd hebben. Ten eerste mag een bewusteloze patient nooit gefilmd worden. Ten tweede mag een zorgprofessional geen rekruterende rol spelen in het contact tussen tv-maker en patient. Tenslotte moeten zorginstellingen ook expliciet toestemming vragen aan de individuele zorgverleners om mee te werken aan een tv-programma.

Verder wil de RVZ dat patientenorganisaties en organisaties voor goede doelen in de gezondheidszorg duidelijk maken op welke wijze zij gebruik maken van (en meebetalen) aan televisieprogramma’s. Tenslotte moet de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ervoor zorgen dat er duidelijkheid komt over de beeldrechten van tv-programma’s, om hergebruik van materiaal via internet te regelen.

Bron: RVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen