In Nederland krijgen steeds meer mensen slokdarmkanker

Array

‘ZE GAVEN HEM NOG EEN JAAR, DAT PIKTEN WIJ NIET.’
collecteweek09_banner2Het aantal patienten met slokdarmkanker is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Achter de cijfers gaat het verdriet schuil van patienten en hun naasten. Op 8 juni start de Maag Lever Darm Stichting de campagne ‘Steeds meer mensen krijgen slokdarmkanker. Dat is niet te verteren!’ Speciaal voor deze campagneweek heeft de Maag Lever Darm Stichting een boekje uitgegeven waarin ervaringsverhalen van patienten en naasten zijn gebundeld. Deze indringende ervaringen hebben 30.000 vrijwilligers aangezet om van 8 tot 13 juni langs de deuren te gaan om geld in te zamelen voor meer wetenschappelijk onderzoek en voorlichting over deze sluipende ziekte.

Jaarlijks krijgen ruim 1600 Nederlanders slokdarmkanker. In 1989 waren dat ongeveer 700 mensen. Bij 70% van de patienten is genezing niet meer mogelijk, omdat de diagnose vaak in een laat stadium wordt gesteld. Van alle slokdarmkankerpatienten is slechts 10% na vijf jaar nog in leven. Deze cijfers zijn niet te verteren. Daarom voert de Maag Lever Darm Stichting campagne.

In het boekje ‘Diagnose slokdarmkanker’ staan de verhalen van de mensen achter die harde cijfers. Rien van Groeninge (73): “Ik weet nog goed hoe op een morgen bij het ontbijt mijn yoghurt niet goed weg te slikken was.” Denise Admiraal: “De arts in het ziekenhuis vertelde dat mijn vader een tumor in zijn slokdarm had. ’s Avonds googelden we op ‘slokdarmkanker’ en leerden we dat deze vorm van kanker bij veel mensen te laat wordt ontdekt en dat opereren dan geen zin meer heeft.” Monique Rigter: “Ze gaven Wim nog een jaar, dat pikten we niet.” Heleen Stekelenburg: “Uiteindelijk moest Johan de handdoek in de ring gooien. Eind augustus hadden we te horen gekregen dat er niets meer over was om Johan te helpen. Intussen deed de ziekte zich gelden. Hij had pijn.”
Het boekje bevat realistische, aangrijpende en moedige verhalen van patienten en hun naasten. Mensen vertellen hoe slokdarmkanker hun leven heeft veranderd. Hoe ze de operatie, de chemotherapie en de bestraling hebben ervaren. En over het leven dat daarna volgde. Of niet… Want ook dat is de harde werkelijkheid van slokdarmkanker.

Op 8 juni, de dag dat de dat de jaarlijkse collecteweek van de stichting van start gaat, wordt het boekje gepresenteerd. Daarnaast is er de website www.slokdarmkanker.info waar mensen op een speciaal forum hun ervaringen kunnen delen. Ook is hier uitgebreide informatie te vinden over de ziekte, de risicofactoren en de alarmsignalen. Het boekje is gratis te bestellen via de website.

De  Maag Lever Darm Stichting heeft speciaal voor deze campagne een boekje gemaakt, waarin ervaringsverhalen van patienten en nabestaanden die geconfronteerd zijn met slokdarmkanker, zijn opgetekend. De verhalen zijn ook te lezen op www.slokdarmkanker.info.

Op deze website van MDL vindt u tevens de volgende informatie- en campagnematerialen:

Bron: MDL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen