‘Inspectie moet weer direct toezicht houden op kwaliteit zorg’

Array

Zelfregulering in de zorg is mislukt
zorgcentrale“Nu de Rekenkamer heeft aangetoond dat de zelfregulering in de zorg is mislukt, moet de Inspectie voor de Volksgezondheid weer direct toezicht gaan houden op de zorg.” Dit zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. “De zorg is voor de SP te belangrijk om over te leveren aan de zelfregulering. Daarom moet de Inspectie gaan werken met regionale zorgbrigades die de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid in de zorg controleren.”

De Inspectie is volgens het Kamerlid uitgekleed en op veel te grote afstand gezet om daadkrachtig de kwaliteit van de zorg te kunnen bewaken. De gevolgen daarvan zijn de afgelopen tijd pijnlijk duidelijk geworden. “De bestuurders van gehandicapteninstelling Philadelphia waren meer bezig met het kopen van kastelen dan met de kwaliteit van de zorg. De bestuurder van de IJsselmeerziekenhuizen stopte het rapport over infectie in de operatiekamer maandenlang in de la. Het is nu echt tijd dat we leren van gemaakte fouten in het verleden en kiezen voor een nieuwe koers in de zorg.”

De Algemene Rekenkamer concludeert vandaag dat de zorg tekort schiet in het verzekeren van de kwaliteit. De Rekenkamer evalueerde de Kwaliteitswet zorginstellingen, die zorginstellingen zelf verantwoordelijk maakte voor de kwaliteit van de zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou dan toezicht moeten houden op het toezicht door de zorginstellingen. Volgens de Rekenkamer is deze opzet compleet mislukt.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen