Leerlingen drinken minder

Array

jongeren drinkenLeerlingen drinken minder dankzij gezondheidsonderwijs

Het percentage leerlingen in de tweede klas van de middelbare school dat drinkt zonder gezondheidsonderwijs te krijgen, bedroeg zestien procent in 2007. Dat is een percentage dat voorkomt op de Werkplaats Kees Boeke (WP) te Bilthoven maar ook op vele andere middelbare scholen. Dit percentage daalde op de WP naar 10% na een jaar gezondheidsonderwijs. Voor klas 3 daalde het percentage van het gebruikelijke 38% naar 23%. Voor klas 4 groeide het van 44% naar 50%.

Deze uitkomsten presenteerde stagiaire Clara Beni een dezer dagen aan de leiding van de WP. Mijn toelichting aan rector Henk Zijlstra en medewerkers was de volgende. Deze cijfers zijn veelbelovend. Wel betekenen ze dat een school vroeg moet beginnen met gezondheidsonderwijs, en niet pas in klas 4. Ik wees er ook op dat deze uitkomsten de eerste resultaten zijn: één zwaluw maakt nog geen lente. We hebben geen controlegroep betrokken en hebben de meetinstrumenten nog niet uitvoerig getest. Verder moet ons doel blijven dat geen enkele kind onder de zestien alcohol drinkt. Ook een percentage van 10% van klas twee is tien procent te hoog.

Tot zover dit bericht. De WP heeft een prachtige website ontworpen waarop alle leerstof en lesmethoden van het gezondheidsonderwijs aldaar staan uitgeschreven. Deze is te bereiken via www.wpkeesboeke.nl Wilt u meer weten over het onderzoek en bovenstaande resultaten? Mail dan naar leidinggevend Julius onderzoeker Rob de Leeuw op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen